15% Introductie korting op vloeibare Algenolie. Shop nu!

Zouten

Zouten

Zout is een smaakmaker die we bijna allemaal wel gebruiken bij het koken. De meest bekende soort zout is keukenzout, maar er zijn ook nog veel andere soorten, waaronder keltisch zeezout en himalayazout. Neem een kijkje in ons assortiment zouten. 

Je gekozen filters:
  1. Vrij van
    Mosterd
  2. Vrij van
    Noten
  3. Vrij van
    Weekdieren
  4. Vrij van
    Soja
  5. Inhoud g
    250 - 499 g
Filteren

2 producten

Van hoog naar laag sorteren
  1. Keltisch Zeezout grof - Celtic Seasalt - 400 g
    Keltisch Zeezout grof - Celtic Seasalt - 400 g
    € 3,95
  2. Keltisch Zeezout Gedroogd - 375 gram
    Keltisch Zeezout Gedroogd - 375 gram
    € 4,95

2 producten

Van hoog naar laag sorteren

Meer over Zouten

Wat is zout?

Zout is ook wel bekend als natriumchloride. Het is een kristalachtige substantie die veel wordt gebruikt als smaakstof in voeding. Zout wordt gewonnen uit zoutmijnen of door de verdamping van zeewater. Wanneer zout oplost in water, splitst het zich op in natriumionen en chloride-ionen. Dit zijn beide essentiële stoffen voor het menselijk lichaam.  

 

Verschillende soorten zout?

Er zijn veel soorten zout. Deze zouten worden op verschillende manieren geproduceerd en gebruikt voor diverse doeleinden. De meest voorkomende soorten zout zijn: tafelzout, zeezout, Himalaya zout, keltisch zeezout, fleur de sel en rookzout. Tafelzout wordt vooral gebruikt in huishoudens en is fijn vermalen zout en vaak verrijkt met jodium. Zeezout wordt gewonnen door het verdampen van zeezout en heeft vaak een wat grovere textuur. Himalaya zout heeft een roze kleur en komt uit zoutmijnen in de Himalaya. Keltisch zeezout komt uit Frankrijk en heeft een grijze kleur door de aanwezigheid van kleimineralen. Fleur de sel wordt hand geoogst op het oppervlak van zoutpannen. Rookzout wordt behandeld met rook van verbrand hout. Het zout krijgt hierdoor een unieke rokerige smaak.  

 

Hoeveel zout mag je per dag?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout verschilt per land. Over het algemeen wordt de dagelijkse inname van niet meer dan 5 gram per dag geadviseerd. Te veel zout is niet goed voor het lichaam en kan gevolgen met zich meebrengen om de lange termijn.  

 

Geraffineerd zout

Keukenzout is fabrieksmatig bewerkt en wordt aan veel producten toegevoegd. Keukenzout bestaat enkel uit natrium- en chloride deeltjes. Mineralen en andere spoorelementen worden eruit gehaald. Het zout dat we normaalgesproken in de supermarkt kopen is dus geraffineerd zout. Er bestaan ook zoutsoorten die ongeraffineerd zijn, zoals Keltisch zeezout en Himalayazout. 

 

Keltisch zeezout

Keltisch zeezout (celtic sea salt) komt uit de Guérande streek in Frankrijk waar het volgens een eeuwenoude methode wordt gewonnen. Keltisch zeezout heeft en grijze kleur doordat het zeezout zich mengt met verschillende kleimineralen. Keltisch zeezout is dan ook een zeer mineraalrijke zoutsoort. Keltisch zeezout is ongeraffineerd en heeft een relatief laag natriumgehalte. 

 

Himalayazout

Himalayazout is roze van kleur en wordt gewonnen uit zoutmijnen in het Himalayagebied in Pakistan. Himalayazout is een landzout dat op natuurlijke wijze is ontstaan. Himalayazout is ongeraffineerd en bron van verschillende mineralen. 

 

Natuurlijk zout kopen?

Mattisson verkoopt verschillende zoutsoorten die ideaal zijn als vervanging van keukenzout. Kies voor Keltisch zeezout, Himalaya zout of de algen mix. Onze zouten zijn verkrijgbaar in fijne en grove korrels, in een strooibus of een navulzak.