Zomerse recepten met superfoods

Zomerse recepten met superfoods

De zon laat zich weer volop zien en dat betekent tijd voor heerlijke zomerse gerechten! We hebben een paar verrukkelijke recepten voor je samengesteld die perfect passen bij dit zonnige weer. Denk aan een smaakvolle pasta met edelgistvlokken, een frisse lunch met bijenpollen en zelfgemaakte sushi met chiazaad. Lees verder om deze zomerse lekkernijen te ontdekken en probeer ze zelf uit!

Romige pasta met edelgistvlokken

Pasta kan op honderden manieren worden bereid, en in de zomer kiezen mensen vaak voor lichtere maaltijden. Deze zomerse pasta is daar perfect voor, met heerlijke tuinbonen, zongedroogde tomaten en edelgistvlokken. Edelgistvlokken geven een kaasachtige smaak en vormen de finishing touch voor dit gerecht. Dit recept is ideaal voor een maaltijd voor 4 personen.

 

Ingrediënten:

  • 350 gram volkoren pasta
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 blik limabonen
  • 300 ml water
  • 200 ml sojamelk
  • Half groente bouillonblokje
  • 2 el edelgistvlokken
  • 2 el citroensap
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 300 gram tuinbonen
  • 75 g zongedroogde tomaten

 

Bereidingswijze:

  1. Kook de spaghetti zoals op de verpakking vermeld staat en zet apart.
  2. Verhit een koekenpan met kokosolie en fruit de ui en knoflook.  
  3. Doe de gebakken ui en knoflook in een blender. Voeg vervolgens de limabonen,water, sojamelk, het bouillonblokje, citroenrasp, de Italiaanse kruiden en de edelgistvlokken toe en mix tot een dikke saus.  
  4. Hak de zongedroogde tomaten fijn.  
  5. Giet de saus bij de spaghetti en voeg de tuinbonen en zongedroogde tomaten toe.
  6. Verwarm op laag vuur en breng op smaak met peper en zout.
  7. Strooi wat edelgist over de pasta wanneer gewenst en geniet!  


Avocado toast met bijenpollen

Deze avocado toast met bijenpollen is een top recept voor de lunch. De hartige en smeuïge smaak van avocado en de licht zoete smaak van de bijenpollen zijn een goede combinatie op een heerlijk zuurdesem broodje. Daarnaast is het een snelle en makkelijke lunch om te maken.  

 

Ingrediënten:

  • 2 sneetjes zuurdesem brood
  • Cashewnootpasta
  • 1 bio avocado
  • Halve citroen
  • 2 el bijenpollen
  • Zout en peper

Bereidingswijze:

  1. Snijd de avocado doormidden en snijd vervolgens in plakjes.  
  2. Rooster de 2 sneetjes brood.
  3. Smeer het brood in met een dun laagje cashewnootpasta.
  4. Beleg het brood met avocado en sprenkel de bijenpollen over het broodje.  
  5. Top af met wat zout en peper en eetmakelijk! 


Smoothie met goijbessen

Bij zomerse recepten hoort natuurlijk ook een verfrissende smoothie. Deze smoothie met goijbessen ziet er niet alleen heel lekker uit, maar draagt ook bij aan je gezondheid. Goijbessen zijn namelijk een goede bron van vitamine C.  

Ingrediënten:

Bereidingswijze:

  1. Laat het chiazaad even weken in de amandelmelk.
  2. Mix vervolgens de frambozen, kiwi, goijbessen en amandelmelk in een blender.  
  3. Geniet! 

Kurkuma falafel

Falafel is een traditioneel Midden-Oosters gerecht, gemaakt van kikkererwten of tuinerwten. Het is een zeer vullend en gezond gerecht. Om deze smakelijke balletjes nog lekkerder te maken, hebben we kurkuma toegevoegd. Probeer het zelf uit en geniet van de heerlijke smaken!

 

Ingrediënten:

  • 1 blik kikkererwten
  • 1 bosui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 el kurkuma
  • 2 tl gemberpoeder
  • 1 tl zeezout
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • Sap van 1 limoen
  • 100 g walnoten
  • 1 el zwart sesamzaad 

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Meng alle ingrediënten, behalve het sesamzaad, in een grote kom.
  3. Meng met een mixer of keukenmachine goed door elkaar en maak er 12 balletjes van.  
  4. Bak de falafelballetjes in de oven voor 15 minuten.  
  5. Serveer eventueel in een pita broodje of een salade met humus.