Wat zijn Bijenpollen en hoe gebruik je ze?

Wat zijn Bijenpollen en hoe gebruik je ze?

Bijenpollen, verzameld door ijverige honingbijen, zijn een voedingsrijke superfood boordevol vitaminen, mineralen, eiwitten en antioxidanten. In deze blog leggen we je alles uit wat je moet weten van bijenpollen. Ontdek hoe bijenpollen een waardevolle aanvulling kunnen zijn op een gezond en gebalanceerd dieet.

Wat zijn bijenpollen?

Bijenpollen zijn een natuurlijk product, verzameld door honingbijen. Ze bestaan uit een mengsel van stuifmeel van bloemen, nectar, enzymen, honing, was en bijenspeeksel. De bijen verzamelen stuifmeelkorrels van bloemen, vormen ze tot kleine korrels of bolletjes, en brengen ze terug naar de bijenkorf. Hier worden ze opgeslagen als voedsel voor de bijenkolonie.  

 

Wat zijn de voordelen van bijenpollen?

Bijenpollen zijn bijzonder voedzaam en bevatten veel verschillende voedingsstoffen. Ze zitten vol met verschillende B-vitamines, vitamine C, D en E. Vitamine B12 activeert je natuurlijke energie in het lichaam, vitamine C draagt bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem, vitamine D helpt bij het normale werken van de spieren en vitamine E helpt lichaamscellen te beschermen tegen invloeden van buitenaf.  

Daarnaast bevatten bijenpollen mineralen, zoals magnesium, calcium en ijzer. Ook zijn er verschillende essentiële aminozuren aanwezig in de pollen. Deze essentiële aminozuren zijn cruciaal voor de menselijke gezondheid. Tot slot bevatten bijenpollen een aanzienlijke hoeveelheid eiwitten en antioxidanten.  

 

Hoe gebruik je bijenpollen?

Bijenpollen kun je op verschillende manieren gebruiken of consumeren. Je kunt ze rechtstreeks eten, maar dan is het van belang dat je er goed op kauwt om de opname van de voedingsstoffen te maximaliseren. Daarnaast kun je bijenpollen door je smoothie of yoghurtbowl doen. Zo geef je een voedzame boost en lekkere bite aan je ontbijt of tussendoortje. De pollen kunnen ook door salades, op brood of in bakrecepten, zoals muffins, brood of mueslirepen.  

Tip: Bewaar de bijenpollen op een koele en droge plaats om ze vers te houden. Het is van belang dat de bijenpollen in een luchtdichte container of pot worden bewaard. 

Klik hier voor een heerlijk recept met bijenpollen.


Verschil tussen biologische en conventionele bijenpollen

Bijenpollen zijn er bij Mattisson in een biologische en een conventionele variant. Biologische bijenkorven moeten geplaatst worden in velden met een biologische omgeving, zodat de bijen uitsluitend nectar en stuifmeel verzamelen van bloemen die niet met pesticiden zijn behandeld. Het gehele productieproces van biologische bijenpollen is gecertificeerd en ondergaat jaarlijkse audits. De bijenkorven mogen niet worden verplaatst en er worden minder ingrepen gedaan in het natuurlijke gedrag van de bijen.  

 

Is het waar dat je borsten groeien van bijenpollen?

Er wordt veel gespeculeerd over de stimulatie van borstgroei door bijenpollen. Echter is er geen wetenschappelijk bewijs dat dit ook echt zo is. Hoewel bijenpollen veel voedingsstoffen bevatten en diverse gezondheidsvoordelen bieden, is er geen onderzoek dat aantoont dat ze specifiek de borstgroei beïnvloeden.  

De speculatie dat bijenpollen de borstgroei stimuleren kan voortkomen uit het voedingsmiddel fyto-oestrogeen. Dit is een plantaardige stof die oestrogene effecten kan hebben. Oestrogeen is een hormoon dat een rol speelt bij onder andere borstontwikkeling. De hoeveelheid fyto-oestrogeen in bijenpollen is echter te klein om een significant effect te hebben.