Waarschuwing Turkey Tail

Waarschuwing Turkey Tail

Een poosje geleden is Mattisson begonnen met de verkoop van Biologisch Turkey Tail poeder. Dit wordt gemaakt van een paddenstoel, die ook wel bekend staat als de Coriolus versicolor of de Tramates versicolor.

De NVWA heeft Mattisson gevraagd om te stoppen met de verkoop van dit product. Dit is omdat de Turkey Tail in de Novel Food Catalogue van de Europese Unie terug is te vinden.

 

Wat zijn Novel Foods?

Novel Foods zijn nieuwe voedingsmiddelen. Omdat ontwikkelingen in de voedingsmiddelenindustrie soms heel erg hard gaan, is er een wetgeving die ervoor zorgt dat niet alles ‘zo maar’ verkocht mag worden in de Europese Unie. Als een producent iets wil verkopen dat nog niet eerder in Europa verkocht is, moet dat eerst goedgekeurd worden. In Nederland is de NVWA verantwoordelijk voor deze goedkeuringen en het toezicht op nieuwe voedingsmiddelen.

Als een product een Novel Food is, betekend het dus niet dat het niet verkocht mag worden: het betekend dat het goedgekeurd moet worden voor verkoop. Ook kunnen er voorwaarden aan de verkoop zitten, zoals een bepaalde dagelijkse dosering of een waarschuwing.

 

Hebben alle producten dan goedkeuring nodig?

Nee. De wetgeving is zo gemaakt dat alle voeding die voor mei 1997 al verkocht werd in Europa, verkocht mag worden zonder goedkeuring. Dus voor brood en broccoli is zo’n goedkeuring niet nodig. De goedkeuringen zijn wel nodig voor producten die dus niet in redelijke mate voor 1997 verkocht werden, of waarvoor een hele nieuwe technologie gebruikt wordt (bijvoorbeeld kweekvlees).

 

Wat is er aan de hand met de Turkey Tail?

De Europese Commisie heeft een hele handige database gemaakt; de Novel Food Catalogue. Deze database kan gebruikt worden als richtinggevend voor of een product Novel Food zou kunnen zijn of niet. Ook bevat die catalogue extra informatie, bijvoorbeeld over de voorwaardes waaronder het verkocht mag worden als het product wél is toegestaan.  

Onze leverancier heeft een uitgebreid dossier waardoor aan te tonen is dat Turkey Tail al voor 1997 in redelijke mate in Europa verkocht werd. Zij hebben dit in 2022 al ingediend bij hun overheid, maar het dossier staat nog steeds open. Die overheid gedoogd de verkoop van het product zolang als het dossier open staat. Dit is dus geen dossier voor de goedkeuring van een Novel Food, maar om aan te tonen dat de Turkey Tail geen Novel Food is.

Naar aanleiding van de vraag van de NVWA heeft Mattisson besloten om de verkopen te stoppen, totdat er meer duidelijk is over de status.

Mocht u meer willen lezen over Novel Foods, dan kunt u terecht bij de EFSA of het Voedingscentrum.

 

Wat moet ik doen als ik een verpakking van dit product in huis heb?

Mocht u een verpakking (Artikelnummer MT2507, Barcode 8720959401032) hebben, dan kunt u contact opnemen met klantenservice@mattisson.nl.