Je hersenen zijn het meest complexe orgaan in je lichaam en spelen een cruciale rol in je dagelijks functioneren. Of je nu scherp wilt blijven tijdens het werk, je concentratie wilt verbeteren of je geheugen een boost wilt geven, de juiste voeding kan hierbij helpen. Bij Mattisson geloven we in de kracht van natuurlijke en pure voeding, ook als het gaat om je hersengezondheid.
In dit artikel ontdek je welke voedingsstoffen essentieel zijn voor je brein en hoe je ze eenvoudig in je dagelijkse eetpatroon kunt opnemen.
Omega-3: brandstof voor je brein
Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetten die een cruciale rol spelen in verschillende lichaamsfuncties. Ons lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken. Van de omega-3 vetzuren heeft DHA de meeste invloed op de gezondheid van de hersenen. Enkele gezondheidsvoordelen van DHA zijn:
- DHA draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie.
- DHA ingenomen door de moeder, is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen van de foetus en van zuigelingen die borstvoeding krijgen.
- DHA helpt het gezichtsvermogen normaal te houden.
- DHA draagt bij tot de normale ontwikkeling van het gezichtsvermogen van zuigelingen tot de leeftijd van 12 maanden.
Waar vind je omega-3?
Omega-3 vetzuren komen voor in vette vis zoals zalm, makreel en sardines. Ook is omega-3 terug te vinden in plantaardige bronnen zoals walnoten, chiazaad en lijnzaad.
Tip: Probeer iedere week minimaal 2 keer vette vis te eten en maak een ontbijt met chiazaad. Een omega-3 supplement, zoals visolie of algenolie kan een uitkomst zijn als je het een uitdaging vindt om voldoende omega-3 binnen te krijgen via voeding.
Lees hier meer over de invloed van omega-3 op de hersenen.
Antioxidanten
Antioxidanten spelen een cruciale rol in de bescherming van je hersenen tegen oxidatieve stress en vrije radicalen, die kunnen bijdragen aan cognitieve achteruitgang en mentale vermoeidheid. Antioxidanten zijn dus heel belangrijk voor je hersenen en voor de rest van je lichaam. Antioxidanten komen veel voor in voeding, zoals bessen, noten, groene bladgroenten en kurkuma. Ook frambozen, aardbeien, granaatappel, rode paprika, chiazaad, lijnzaad en matcha bevatten antioxidanten.
Tip: Begin je dag met een kop matcha of een smoothie met blauwe bessen voor een antioxidanten boost!
Magnesium
Magnesium is een essentieel mineraal in het menselijk lichaam en is betrokken bij een tal van lichamelijke processen. Zo is het ook een belangrijke voedingsstof voor het cognitieve vermogen. Magnesium is onder meer goed voor
- De leerprestatie
- Het concentratievermogen
- Het geheugen
- De gemoedstoestand
Waar vind je magnesium?
Goede bronnen van magnesium zijn onder andere donkergroene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, noten en zaden zoals amandelen, pompoenpitten en cashewnoten. Ook pure cacao en avocado bevatten magnesium. Een magnesium supplement is ook een goede ondersteunende bron om de hoeveelheid magnesium in het lichaam op peil te houden.
Koolhydraten
Koolhydraten zijn één van de drie macronutriënten, naast vetten en eiwitten, en vormen een belangrijke energiebron voor het lichaam. Ze bestaan uit suikermoleculen en worden onderverdeeld in drie hoofdtypen: suikers, zetmeel en vezels. Koolhydraten worden door het lichaam omgezet in glucose, dat gebruikt wordt als brandstof voor spieren en de hersenen.
Koolhydraten dragen bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie
Koolhydraten zitten vooral in fruit, honing, melk, brood, pasta, rijst, aardappelen, peulvruchten en granen.
B-vitamines
B-vitiamines zijn een groep van acht essentiële wateroplosbare vitamines die een belangrijke rol spelen bij verschillende lichaamsfuncties, waaronder de gezondheid van het brein.
- Vitamine B12 (cobalamine) is goed voor het geheugen, de leerprestatie en het concentratievermogen.
- Vitamine B8 (biotine) draagt bij tot een normale psychologische functie
- vitamine B2 (Riboflavine) draagt bij tot de instandhouding van een normaal gezichtsvermogen.
Waar vind je B-vitamines?
Ook B-vitamines komen in allerlei voedingsmiddelen voor. Zo zitten de meeste B-vitamines in zuivelproducten, eieren, vlees, gevogelte, vette vis, noten, peulvruchten en volkoren granen.
Tip: Eet regelmatig een handje ongebrande noten en volkoren producten om je B-vitamineniveau op peil te houden! Zorg altijd voor een gebalanceerd dieet om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen. Wil je er zeker van zijn dat je voldoende van alle B-vitamines binnenkrijgt? Kies dan voor een vitamine B-complex of een multivitamine.
Adaptogenen
Adaptogenen zijn natuurlijke stoffen, voornamelijk afkomstig uit planten en kruiden. Ze worden al eeuwenlang gebruikt in verschillende traditionele gezondheidspraktijken, zoals de Ayurvedische en Chinese geneeskunde. Adaptogenen worden vaak verwerkt in thee, supplementen en voedingsmiddelen. Elke adaptogeen heeft unieke eigenschappen en wordt op verschillende manieren toegepast. Voorbeelden van veelgebruikte adaptogenen zijn ashwagandha, rhodiola, ginseng, reishi en maca. Ze worden vaak gekozen op basis van persoonlijke voorkeur of traditionele toepassingen.
Waar vind je adaptogenen?
Adaptogenen kunnen in verschillende vormen geconsumeerd worden, zoals poeders, capsules, thee of extracten. Ze worden soms toegevoegd aan smoothies, warme dranken of maaltijden. Welke adaptogeen het beste past, hangt af van individuele voorkeuren en voedingspatronen.
Tip: Voeg een theelepel lion’s mane poeder toe aan je koffie of smoothie!