Algenolie is een plantaardig alternatief voor visolie om aan de essentiële omega 3 vetzuren EPA en DHA te komen. Algenolie supplementen worden steeds populairder; niet alleen omdat ze geschikt zijn voor mensen die geen vis eten, maar ook omdat het productieproces een stuk duurzamer is dan dat van visolie. In dit artikel geven we antwoord op veelgestelde vragen over algenolie.
Waarom is algenolie duurder dan visolie?
Visolie in capsulevorm is voor ons goedkoper om in te kopen. Wij weten niet precies hoe dat komt, maar we vermoeden dat het te maken heeft met dat visolie een product is dat al langer én op grotere schaal gemaakt wordt. Daardoor zou logischerwijs de productie simpelweg goedkoper zijn. De exacte cijfers hebben we niet, maar overbevissing is een groot probleem. Een heel groot deel daarvan (volgens sommige bronnen wel tot 1/3 van de totaal gevangen vis) wordt gebruikt voor omega 3 visolie. Dat geeft dus ook wel aan hoe ontzettend groot die visolie industrie is, en daarmee het enorme schaalvoordeel.
Het kweken van de algen is nog relatief nieuw vergeleken met de productie van visolie. De kwekers en fabrikanten van de algen hebben daardoor nu nog hoge kosten voor het bouwen van de productielocaties én het terugverdienen van de ontwikkelingskosten. We hopen natuurlijk dat in de loop van tijd algenolie op hetzelfde prijsniveau komt of zelfs goedkoper wordt dan visolie.
Waarom verkoopt Mattisson nog steeds visolie terwijl algenolie duurzamer is?
Natuurlijk willen wij zo duurzaam mogelijk zijn, maar ook betaalbaarheid is voor ons belangrijk. Onze overtuiging is dat een gezonde levensstijl toegankelijk moet zijn voor iedereen. Vandaar dat wij in ons assortiment zowel visolie (betaalbaar) als algenolie (duurzaam) hebben. We hopen dat algenolie snel op hetzelfde prijsniveau komt als visolie, maar tot die tijd bieden wij beide producten aan.
Ook met onze visolie gaan wij voor duurzaam. Helaas hebben wij én onze leverancier (de fabriek die van de olie capsules maakt) nog geen certificering, maar de olie die voor onze visolie gebruikt wordt, is geproduceerd onder het Friends of the Sea (FoS) certificaat. Helaas mogen we dat niet direct communiceren bij de verkoop van onze capsules, omdat de keten dus niet volledig gecertificeerd is, terwijl dat een van de principes van FoS is. Wij hopen later dit jaar onze FoS certificering te behalen.
Waarom is Mattisson algenolie niet biologisch?
‘Biologisch’ is een term die niet in de wet is vastgelegd en voor het kweken/oogsten van micro-algen waren er (in de EU) voorheen nooit regels opgesteld. Micro-algen konden dus niet als biologisch verkocht worden. Sindskort is de bio wetgeving voor micro-algen erdoorheen, maar doordat de productie eerst moet worden opgestart en er een ‘omschakelingsperiode’ is, duurt het even voordat de biologische micro-algen ook echt beschikbaar zijn.
Voor wie zijn algenolie supplementen bedoeld?
Alle soorten supplementen zijn bedoeld als aanvulling op gewone voeding. Als iemand uit zijn of haar voeding geen of te weinig EPA of DHA binnenkrijgt, kan een supplement daar een oplossing voor zijn. In het geval van omega 3 gaat het vaak over mensen die geen vis eten, maar het kan ook zijn dat iemand op advies van een arts of therapeut meer omega 3 vetzuren wil gebruiken dan dat er uit de gewone voeding komt.
Waarom bevatten jullie visolie en algenolie supplementen verschillende verhoudingen EPA en DHA?
Als je een omega 3 algenolie supplement wil gebruiken, kan er gekozen worden uit verschillende vetzuur verhoudingen. Voor veel mensen is een EPA/DHA combinatie voldoende, maar sommige mensen zullen specifiek op zoek zijn naar een bepaalde verhouding of hoogte van dan wel EPA of DHA.
Bij de verwerking van vis- en algenolie zit altijd een stap om de olie uit de vis of algen te krijgen. Door hele kleine veranderingen in dat proces kan een bepaalde stof in hogere waarde worden ‘gewonnen’. Vandaar dat zowel vis- als algenolie in allerlei verhoudingen te krijgen is.
Waarom verkoopt Mattisson ook een algenolie supplement met alleen DHA? Vis en algen bevatten van nature toch DHA én EPA?
Zowel DHA als EPA zijn essentiële vetzuren (we hebben ze allebei nodig), maar in sommige gevallen is er vanwege de specifieke werking van DHA behoefte aan een supplement met enkel dit vetzuur. Toegestane claims van DHA zijn bijvoorbeeld dat dit vetzuur bijdraagt tot de instandhouding van een normale hersenfunctie en een normaal gezichtsvermogen (bij 250 mg per dag). Dit zou voor een consument een belangrijke overweging kunnen zijn voor een supplement met een hoge dosering DHA.
Op de verpakking van jullie supplementen wordt geclaimd dat algenolie wordt gemaakt van duurzaam gekweekte algen. Wat houdt dit precies in?
Meestal worden algenolie supplementen in de markt gezet als duurzaam omdat ze bijdragen aan 1 van de 17 ‘Global Goals for Sustainable Development’. Ze zorgen voor een alternatieve vorm van Omega 3 dan die uit vis en daarmee ondersteunen ze met name doel 14 ‘Life below water’.
Het kweken van algen kost natuurlijk ook wat energie. Belangrijk om te weten m.b.t. dit stuk is dat in veel gevallen algen óf groeien in gecontroleerde, natuurlijke omstandigheden óf door fermentatie.
Bij gecontroleerde, natuurlijke omstandigheden kun je denken aan kassen met daarin grote bassins, of een soort grote glazen buizen. Algen groeien in dat geval door zonlicht, dus dat stuk van het proces heeft verder geen energie nodig.
Bij fermentatie groeien de algen door zich te voeden op de suikers die gisten en is er ook weinig andere energie nodig.
Vervolgens moet de bron nog wel verwerkt worden tot olie, maar dat is natuurlijk ook bij vis het geval. Wanneer we algenolie vergelijken met visolie is de productie van algenolie daarom duurzamer te noemen.
Waarom is er zonnebloemolie toegevoegd aan de algenolie 150 mg DHA & 75 mg EPA?
De fabrikant van deze algenolie heeft de zonnebloemolie nodig om de algenolie te kunnen verwerken. Er wordt bewust gekozen voor een zonnebloemolie die veel hoger is in omega 9 en veel lager in omega 6 vetzuren. Van Omega 6 krijgen mensen gemiddeld genomen meer dan voldoende binnen. Deze algenolie bevat 3% zonnebloemolie: dat is per capsule 15mg.
Ik heb na het gebruik van de algenolie last van oprispingen, hoe kan dat?
Dit heeft te maken met de TOTOX-waarde (totale oxidatiewaarde) van de olie. De omega 3 vetzuren EPA en DHA uit vis en algenolie zijn namelijk gevoelig voor oxidatie. Deze waarde heeft niets te maken met bederf, maar met hoe oud de olie is. Naarmate de olie iets ouder is, wordt de TOTOX-waarde hoger. Ook het tijdsbestek waarin de olie na de productie is gecapsuleerd heeft invloed op de TOTOX-waarde. Het kan per persoon verschillen hoe er op de TOTOX-waarde wordt gereageerd: sommige mensen hebben nergens last van bij een hoge TOTOX-waarde, terwijl anderen bij een lage waarde al last krijgen van oprispingen.
Sommige merken gebruiken chemische middelen om de TOTOX-waarde van algen- of visoliën naar beneden te krijgen en laag te houden. Wij hebben deze chemische middelen niet in onze capsules zitten. Uiteraard doet onze leverancier zijn best om bij elke batch de TOTOX-waarde laag te houden, maar helaas kunnen we niet voorkomen dat sommige mensen zo op de capsules reageren. Onze algenolie supplementen hebben een gemiddelde TOTOX-waarde van <6.