Een overbelaste en niet goed werkende spijsvertering leidt tot een onoverzichtelijk geheel van klachten, wat maakt dat het lastig kan zijn om te kunnen bepalen waar je nu moet beginnen met jezelf te ontdoen van onnodige ballast om beter te kunnen verteren. Lees hier ook de blog Emoties, lastig te verteren, als inleiding om stap voor stap aan de slag te gaan met een betere spijsvertering.
Eigenlijk kan dat al vrij simpel, door in eerste instantie ervoor te zorgen dat je minder ballast binnenkrijgt. Daarnaast kun je natuurlijk stapsgewijs aan de slag met de behoefte achter je ongezonde eetgewoonte(n).
Aangezien onze gedachten ook een vorm van voeding zijn, is het heel belangrijk dat je jezelf liefdevol en respectvol benadert in dit proces van zelfreflectie en transformatie. Alle oordelen, kritiek, torenhoge verwachtingen en dergelijke zijn gif voor je spijsvertering en gezondheid. Deze hebben geen enkele nut, behalve dat ze jezelf in een negatieve vicieuze cirkel houden.
Aan de slag dus met een positieve opbouw!
Tips
- Ontdek welke behoefte onder (één van) jouw emotie-eetgewoonte(n) ligt.
- Bepaal welke eetgewoonte je wilt veranderen.
- Sta stil in het moment wanneer je voelt dat je toe wilt geven aan die gewoonte. Voel wat er gebeurt in jezelf, welke emotie/gevoel komt er omhoog en wil je niet voelen?
- Laat deze toe en geef er uiting aan. Laat de tranen rollen of sla op de kussens op je bank, spreek uit hoe je je voelt, schrijf het op of pak kleurpotloden en uit je emoties/gevoelens met kleuren, lijnen, vormen op papier.
- Kijk er verder eens met een nieuwsgierige blik naar. Waar gaat het over en wat wil het je duidelijk maken? Waar ben je iets tekort gekomen en wat heb je werkelijk nodig?
- Dus welke behoefte ligt er eigenlijk onder? Voel je bijvoorbeeld eigenlijk de behoefte aan aandacht, om tot rust te komen, een arm om je heen, jezelf te uiten en gezien te worden of iets dergelijks? Schrijf dit op voor jezelf.
- Neem de tijd om jouw eetpatroon (of misschien ontdek je nog meer en andere patronen) helder te krijgen. Erken jezelf in jouw behoefte. Dit geeft vaak al de ruimte om dingen anders te doen.
- Welke gezonde keuzes kun jij vervolgens maken om aan je behoefte te voldoen? Eentje die je voedt in plaats van belast. Bijvoorbeeld, wanneer je merkt dat je behoefte is om tot rust te komen, kun je denken aan een heerlijk voetenbad voor jezelf met een lekker geurende etherische olie en een kalmerend kopje thee. Of je vraagt een geliefd persoon om je even vast te houden of schrijf op wat er van je hart moet om jezelf minder te belasten.
Het eten van zoet, bijvoorbeeld in de vorm van chocolade, taart, koekjes of snoep, vervult vaak de behoefte aan koestering, troost en geborgenheid. Vaak even zo’n heerlijk verwenmomentje voor jezelf. Op zich natuurlijk helemaal niets mis mee, hier mag je van genieten. Maar wanneer het meer een last wordt voor jezelf of het een gewoonte is die je niet in de hand hebt, dan kan het heel zinvol zijn om het een en ander bij jezelf te onderzoeken.
Juist zoute trek? Dit kan een teken zijn van behoefte aan stabiliteit, veiligheid en kalmte.
- Waak ervoor dat je (teveel) belastende voedingsstoffen, van welke aard dan ook, tot je neemt. Maak eens een overzicht van wat je gemiddeld eet en hoe jij je op de andere niveaus voedt.
- Door er voor te zorgen dat je minder ballast tot je neemt, creëer je al meer ruimte en ondersteuning voor je spijsvertering. Hier kun jij stap voor stap gezonde(re) keuzes in maken.
- Kies bewuster in de supermarkt, bijvoorbeeld biologisch of ga eens naar een natuurvoedingswinkel, zoals Ekoplaza of Odin.
- Kies zoveel mogelijk voor puur en onbewerkt en lees etiketten, wees alert op e-nummers. Des te korter de ingrediëntenlijst, des te beter.
- Vergroot je kennis over wat je tot je neemt. Bijvoorbeeld middels boeken als Slik je dat, van Joanna Blythman en/of E=eetbaar? Van dr. J. Kamsteeg.
Nog enkele tips die je meteen al kunt toepassen:
- Zorg ervoor dat je tijd en rust neemt voor de maaltijden; eet rustig en zorg ervoor dat je voldoende kauwt. Minimaal 15 x per hap (liefst nog meer). In de mond begint al de vertering, middels het enzym amylase dat in je speeksel zit. Het is dus belangrijk het speeksel goed te vermengen met het eten. Dit zorgt er ook voor dat je maag minder belast wordt met grote brokken voedsel. Daarnaast voel je sneller wanneer je verzadigd bent en hoef je minder te eten dan je gewend bent per maaltijd.
- Minimaliseer tussendoortjes! Geef je spijsvertering ook de rust, zodat het tijd heeft om te verteren. Kun je het toch niet laten, kies dan voor gezonde (lees voedende) tussendoortjes zoals een appel, een handvol nootjes of gedroogd fruit.
- Eten na 20 uur ‘s avonds is heel belastend, aangezien je darmen dan ook gaan rusten. In de nacht is het tijd voor het immuunsysteem om gevoed te worden. Wanneer je met een volle maag het bed in stapt, raken natuurlijke processen verstoord; er gaat dan te weinig energie naar jouw herstel en te veel naar de spijsvertering, je lever en nieren. Dit kan onrust veroorzaken in de nacht.
- Ga regelmatig de natuur in door een eind te gaan wandelen. De frisse buitenlucht en het stimuleren van de circulatie (van afvalstoffen) door te bewegen, zorgen er ook voor dat je automatisch efficiënter en dieper doorademt. Dit alles ondersteunt niet alleen je spijsvertering, ze helpen ook met het uitfilteren van gedachten en emoties en creëren letterlijk meer ruimte in je hoofd en lijf!
- De volgende boeken zijn misschien een goede hulp; 'Uit de ban van emotie-eten', van Joanna Kortink en Greta Noordenbos, ‘Liefde in plaats van chocola’ van Fenna Janssen of ‘de verslaving voorbij’ van Jan Geurtz.