Udon noedelsoep met Miso broth

Udon noedelsoep met Miso broth

Ontdek de rijke, hartige smaak van umami met deze heerlijke miso udon noedelsoep. Miso broth, gemaakt van gefermenteerde sojabonenpasta, vormt de perfecte basis voor een soep. Combineer deze umami-rijke bouillon met udon noedels, verse groenten en een gekookt ei voor een authentieke Japanse maaltijd die eenvoudig te bereiden is.

 

Wat is umami?

Umami is een van de vijf basissmaken, naast zoet zuur, zout en bitter. Het is een Japans woord en betekent heerlijkheid en hartigheid. Umami is een complexe smaak die wordt geassocieerd met de aanwezigheid van de smaakstoffen glutamaat, inosinaat en guanylaat. De smaak van umami wordt vaak omschreven als hartig, vlezig en bouillonachtig. Het wordt geassocieerd met verschillende voedingsmiddelen, zoals vlees, vis, kaas, paddenstoelen of bijvoorbeeld sojasaus en miso.  

 

Wat is miso?

Miso is een traditioneel Japans ingrediënt dat wordt geproduceerd door gefermenteerde sojabonen, zout en rijst of gerst. Dit mengsel wordt vervolgens gefermenteerd met behulp van een speciale schimmel genaamd koij. Het resulteert in een dikke pasta-achtige substantie met een complexe en umami smaak.  

Miso wordt vaak gebruikt om smaak toe te voegen aan soepen, sauzen, marinades en dressings. Het komt het vaakst voor in soep of bouillon, de zo geheten miso soep. Aan deze soep worden groentes toegevoegd en soms vlees of vis.

 

Wat is miso broth?

Miso broth is een bouillon gemaakt met miso-pasta. Miso broth heeft een rijke en hartige smaak. Miso broth wordt gemaakt door miso pasta op te lossen in warm water en hier eventueel extra ingrediënten aan toe te voegen. De miso broth van Mattisson is verrijkt met de smaak van shiitake, een eetbare paddenstoel.  

 

Miso udon soep

Ben je gek op soep en op noedels? Dan is dit echt een recept voor jou. Door de rijke umami smaak van de miso broth van Mattisson, heb je alvast een goede basis voor dit gerecht. Je kunt uiteraard variëren met de ingrediënten naar eigen smaak.  
 


Ingrediënten:

 

Bereidingswijze:

  1. Snijd de bosui, knoflook, champignons en Chinese kool in kleine stukjes.
  2. Bak de groenten gaar in kokosolie.
  3. Kook ondertussen de eieren.
  4. Verwarm de miso broth in een pan, Kook de udon noedels gaar.
  5. Voeg de groenten toe aan de miso broth en zet het vuur uit.  
  6. Schep de bouillon in een schaaltje, doe hier de noedels in en top af met bosui, edamame boontjes, sojasaus en een gekookt ei.  
  7. Geniet!