Het lijkt wel of persoonlijke aandacht een steeds schaarser goed wordt, in een wereld waar er groeiende aandacht is voor technologie, virtual reality, social media en automatisering. Hoe kunnen we ervoor waken dat persoonlijke aandacht volledig verdwijnt? We raken immers steeds verder uit verbinding met onszelf en elkaar. Persoonlijke aandacht is één van de meest belangrijke levensbehoeften, heel voedend voor je hart en daarmee ook voor je ziel. Een essentieel onderdeel dus van je algehele welbevinden.
Afgeleid van onszelf
Er is in de wereld veel vertier te vinden in de vorm van bijvoorbeeld sociale activiteiten en het consumeren van allerlei producten. Het is er op gericht ons te vermaken, af te leiden en een (tijdelijk) goed gevoel te bezorgen. De snelgroeiende technologische ontwikkelingen, waaronder A.I., maken dat we steeds minder direct betrokken hoeven te zijn bij wat we doen en dat automatisering en kunstmatige intelligentie het overnemen. Gemak en comfort staan op de voorgrond, maar tot welke prijs?
Zoals ik al in een vorige blog ‘positieve gevoelsgewoonten’ heb uitgelegd, blijven we graag bij de pijn en ongemakken weg die we (diep) van binnen voelen van oude kwetsuren. Een logische reactie, maar des te langer we negeren wat er van binnen speelt, des te meer we verwijderd raken van onszelf. En des te meer er dus voor nodig is om de onrust in onszelf te kunnen onderdrukken/negeren.
Een grote valkuil waar de huidige tijd op inspeelt, is dat er steeds meer mogelijkheden zijn om weg te blijven van ons gevoel en onze harten ‘gesloten’ te houden. Heel handig om de pijn van binnen te negeren, maar een grote aanslag op onze gezondheid. Want des te meer wij van onszelf zijn afgeleid, des te groter de disbalans en de gezondheidsrisico’s.
Weer in verbinding
Voor onze gezondheid is het van wezenlijk belang om het proces van afleiding om te keren. Dat houdt in dat we onze aandacht weer meer naar binnen richten en de pijn en ongemakken onder ogen gaan zien. Een proces dat moed vergt en vastberadenheid, maar ook grote voordelen oplevert zoals meer bewegingsvrijheid en blijdschap en een algeheel gevoel van opleving. In verbinding zijn met jezelf vergroot de eigen regie over je leven en je gezondheid, het geeft levensvreugde.
Door de pijn heen
Waarom zou je de pijn opzoeken wanneer je er ook gewoon bij weg kunt blijven? Wellicht dat je hier het antwoord al van kunt inschatten of gewoon weet. De (oude) pijn, ongemakken, emoties als verdriet, woede en angst, zorgen, traumatische ervaringen en dergelijke, die in ons aanwezig zijn, gaan niet weg door ze te negeren en te onderdrukken met afleiding. Des te langer ze onderdrukt worden, des te meer ze gaan wringen en rebelleren in ons lichaam. De pijn komt ongecontroleerd naar buiten via bijvoorbeeld woede-uitbarstingen of we hebben terugkerende migraine-aanvallen die steeds hardnekkiger worden. Zo zijn alle klachten terug te voeren naar een disbalans in onszelf, naar een emotie, ervaring, overtuiging die nog niet is verwerkt en losgelaten of een verlangen dat niet wordt geleefd. Lees ook de blog De zin van ziek zijn, klachten zijn signalen van het lichaam.
Naar jouw verlangen
Het goede nieuws is, dat er van binnen niet alleen pijn zit, alhoewel dat wel zo kan voelen. Diep van binnen zitten je verlangens! In hoeverre ben jij in contact met jouw verlangen(s)?
Verlangens zijn een drijfveer, een stuwende kracht om jouw beste leven te leven, vanuit het hart. Wellicht wil je dat heel graag, maar houdt de angst voor de pijn je nog tegen? Heel begrijpelijk en tegelijkertijd heb je elke dag weer de keuze om te kiezen voor jouw verlangen(s) of op de vlucht te blijven voor de pijn. In ieder geval van belang om te beseffen dat je te allen tijde een keuze hebt hoe jij omgaat met jouw leven.
Volg je innerlijk kompas
Of je nu wel of niet al in contact bent met je verlangen(s). weet dat je elk moment en stap voor stap jouw leven kunt gaan leiden. Een leven dat je meer vreugde en innerlijke bevrijding geeft. Klachten zijn er niet voor niets. Ze zijn er om je een boodschap te geven en te ondersteunen in de afstemming met jezelf.
Klachten kunnen je leiden als een innerlijk kompas op je pad naar gezondheid. Bewust of niet bewust gedreven door je diepere verlangens. Je hebt vast wel eens gehoord van intuïtie of onderbuikgevoel, een innerlijk weten dat niet uit je gedachten komt. Dit is tevens onderdeel van je innerlijk kompas. Ben jij je bewust van je innerlijk kompas?
Vertrouw jezelf
We leren van kinds af aan om niet ons innerlijk kompas te volgen, maar worden juist geacht zoveel mogelijk de regels van school, werk, de overheid, onze ouders te volgen. Een leven te leiden dat over het algemeen als sociaal en maatschappelijk verantwoord en geaccepteerd wordt beschouwd. Met andere woorden te vertrouwen op de normen en waarden, regel- en wetgeving buiten onszelf, in plaats van op onze eigen waarheid en richtingaanwijzers. Ik zeg nu niet dat je de regels en wetgeving van de maatschappij aan de laars moet lappen, maar wel dat het van wezenlijk belang is om jouw innerlijk kompas (weer) te gaan gebruiken! Ten behoeve van je gezondheid.
Omarm je unieke zijn
Laat nou de meeste pijn, die we in ons dragen, te maken hebben met het gevoel van niet anders mogen zijn. Wie kent niet het gevoel van afwijzing, bang om er niet bij te horen (ook onder excentriek gedrag gaat pijn om afwijzing schuil), gedreven worden door het gevoel je te moeten bewijzen, te moeten presteren en dergelijke. Vaak zijn onze unieke eigenschappen al op jonge leeftijd onderdrukt, want het anders zijn voelde alleen, niet gewaardeerd, werd belachelijk gemaakt of afgewezen.
Wellicht herken je heel goed het gevoel dat jij anders bent, dat je je nooit helemaal thuis voelde in een groep of misschien voel je je wel het zwarte schaap van de familie? Wat nou als je het anders zijn weer mag integreren in jouw persoonlijkheid, dat je er helemaal mag zijn en dat je juist de schoonheid en kracht kunt gaan zien van jouw unieke zelf?
Je mag dus weer je anders zijn gaan omarmen, je unieke, bijzondere eigenschappen en kwaliteiten gaan waarderen! Weet dat we juist een mooiere, betere, gezondere wereld creëren, wanneer we allemaal onze unieke zijn gaan leven. Een puzzel bestaat niet allemaal uit dezelfde stukjes, maar juist uit allemaal verschillende qua kleur en vorm en elk op een eigen plek in het geheel!
Met respect voor elkaar
Wanneer we onszelf weer gaan omarmen en waarderen in wie we in wezen zijn, kunnen we ook anderen weer gaan zien en waarderen in wie zij zijn; in hun anders zijn! Wetende dat elke puzzelstukje nodig is voor een mooier geheel.
Andere meningen en waarheden, eigen keuzes en processen, andere vormen van (gender) identiteit. Respect voor onszelf, houdt ook in dat we onze omgeving, anderen, de natuur weer vanuit onveroordelende liefde gaan respecteren en accepteren. Ik bedoel daarmee niet dat we alles maar moeten goedkeuren, zeker niet gedrag dat anderen, de aarde en al haar wezens geweld aan doet op welk niveau dan ook. Ook elkaars grenzen respecteren is van belang. Maar in plaats van vooral te kijken naar de buitenwereld en wat de ander niet ‘goed’ doet, is het belangrijk dat we ons focussen op wat er speelt en getriggerd wordt in onszelf. Lees ook mijn blog, verandering begint bij jezelf.
Een ondersteunende maatschappij
In een wereld waar er respect is voor elkaar, is er vrede en harmonie, een samen leven in de zin van naast elkaar in plaats van tegenover of hiërarchisch/boven elkaar. Hoe mooi is het wanneer we elkaar kunnen ondersteunen en waarderen, in plaats van bekritiseren, beconcurreren en afwijzen. Door naar de ander of de omgeving te wijzen, houden we de pijn van afwijzing in stand. Het herhaalt zich namelijk keer op keer.
Deze negatieve cirkel kan je in ieder geval in jezelf doorbreken door niet meer mee te doen met afwijzing en veroordeling. En wie weet, wanneer meer en meer mensen (we kunnen elkaar immers ook positief beïnvloeden en inspireren) uit de pijncirkel stappen, wordt de pijn ook niet meer in de maatschappij in stand gehouden. Zo creëren we een mooiere en gezondere wereld.
Persoonlijke aandacht, weer in verbinding op een rij:
- Kom in contact met je unieke zelf en jouw innerlijke kompas.
Van hieruit ben je van nature verbonden met anderen, de wereld en het universum om je heen.
Wie ben jij als uniek wezen, wat zijn jouw unieke eigenschappen en wat maakt dat jij anders bent dan anderen?
Oefen met je intuïtie, je dieper (innerlijk) weten, je onderbuik gevoel. Word gewaar wat je eerste gedachten, gevoel o.i.d. zijn. Hoe kort die ook zijn, de mind gaat er namelijk meteen mee aan de haal en laat je twijfelen over je eerste gevoel, gedachte o.i.d.
- Focus je aandacht zoveel mogelijk in het hier en nu.
Haal je aandacht terug in het Nu, telkens wanneer je bewust bent van je gedachten (die overal en ergens zijn behalve in het hier en nu). Kijk om je heen, haal dieper adem en voel je voeten op de grond.
- Ontdek jouw verlangen(s)
Waar heb je als kind altijd al van gedroomd en/of waar droom je van wanneer je even met je gedachten afdwaalt? Schrijf dit op.
Als je een blanco vel had waarop je (los van wat je nu of überhaupt wel/niet mogelijk acht) je leven kon gaan schilderen, hoe zou dat eruit zien?
- Respecteer en accepteer anderen voor wie ze zijn, zoals jij dat ook voor jezelf doet of gaat doen.
Waardeer ieders unieke kwaliteiten, pad en keuzes, hoe vreemd ze misschien ook overkomen. Je zult zien hoe dit jouw verbinding met je omgeving, je sociale netwerk versterkt en verdiept! Het voedt niet alleen je relaties, het is tevens voedend en helend voor je hart en ziel.
- Heb oprechte interesse in de ander (zonder de ander te willen veranderen, te bekritiseren of te ver-oordelen).
Oefen met oprechte aandacht en interesse voor de ander. Door bijvoorbeeld te vragen hoe het met hem/haar gaat. En dan niet als een beleefdheidsvraag, maar met oprechte interesse. Dat betekent jouw mening, ervaring en alles wat door jouw hoofd gaat opzij te zetten en enkel te luisteren naar de ander. Stel je nieuwsgierig op, als een kind dat zich verwondert over alles wat en wie anders is. Je wilt oprecht ontdekken, leren, weten wat er in de ander omgaat en hoe dingen voelen en zijn voor de ander. Oefening baart kunst. Oude (hardnekkige) patronen zijn niet 1,2,3 af te leren. Door steeds weer bewust te zijn van jouw gedachten, je gedrag en dergelijke kan je er telkens weer voor kiezen (ook in het moment) om dat wat van jou is, weer even opzij te zetten en oprechte aandacht voor de ander te tonen.
En ook:
- Laat de telefoon in je tas wanneer je afspreekt met iemand.
- Wanneer je gezamenlijk aan tafel zit, zorg ervoor dat er verder geen afleiding van tv, telefoon of iets anders is.
- Ontmoet elkaar live in plaats van enkel via de app of social media.
En:
- Leef in kinderlijke verwondering; wees nieuwsgierig, open, speels, leer en groei! Leef vanuit liefde en vertrouwen en ontdek welke wonderen dat doet voor je leven.