Oil pulling: een traditioneel gezondheidsritueel

Oil pulling: een traditioneel gezondheidsritueel

Oil pulling is een oude Ayurvedische techniek die steeds populairder wordt in de moderne gezondheidswereld. Door dagelijks plantaardige olie – zoals kokos-, sesam- of zonnebloemolie – enkele minuten in je mond te spoelen, zou je kunnen profiteren van diverse gezondheidsvoordelen. In deze blog bespreken we de oorsprong, hoe het werkt en praktische tips om zelf te beginnen met oil pulling.

 

Wat is oil pulling?

Oil pulling is een opkomende trend waarbij mensen hun mond spoelen met olie. Deze praktijk vindt zijn oorsprong in de Ayurvedische geneeskunde. Bij oil pulling neem je een eetlepel (kokos)olie in je mond en spoel je gedurende 15 tot 20 minuten. Vervolgens spuug je de olie uit en kun je eventueel je tandenpoetsen.

 

Waarom oil pulling?

Mensen doen aan oil pulling voor verschillende redenen, gebaseerd op zowel traditionele Ayurvedische overtuigingen als moderne anekdotische rapporten. Het kan zijn dat mensen gebruik maken van deze manier van mondspoeling voor de algehele gezondheid van de mond of voor specifieke klachten binnen de mond. Veel mensen kiezen ervoor omdat het een natuurlijke manier is van spoelen. Er zijn echter wel nog meer onderzoeken nodig naar de daadwerkelijke resultaten van oil pulling.  


Is oil pulling goed voor je?

Bij oil pulling wordt je mond gespoeld met olie. Het kan echter niet worden beschouwd als een vervanging voor traditionele mondhygiëne praktijken, zoals tandenpoetsen en flossen. Oil pulling kan aanvullend zijn aan je algehele mondgezondheid, maar is absoluut geen vervanging van reguliere mondverzorging.  

 

Welke olie gebruiken?

Bij oil pulling kunnen verschillende soorten oliën worden gebruikt, elk met hun eigen voordelen. De meest gebruikte olie is kokosolie. Kokosolie is populair vanwege zijn aangename smaak en sterke antimicrobiële eigenschappen. Daarnaast wordt sesamolie of zonnebloemolie wel eens gebruikt. Sesamolie is een traditionele keuze in de ayurveda. Zonnebloemolie is mild van smaak.  


Risico's van oil pulling  

Oil pulling wordt over het algemeen als veilig beschouwd wanneer het correct wordt uitgevoerd. Het kan voor sommige mensen moeilijk zijn om de olie 15 tot 20 minuten in hun mond te houden en het doorslikken van de olie kan ongemakken met zich meebrengen. Ook kunnen sommige mensen een droge mond krijgen als de olie te lang in de mond wordt gehouden. Oil pulling is dus niet gevaarlijk, maar kan ongemakken met zich meebrengen als het niet juist wordt uitgevoerd.

 

Kan oil pulling als je een beugel hebt?

Oil pulling kan wel worden gedaan met een beugel, mits je voorzichtig en grondig bent. Het kan een nuttige aanvulling zijn op de mondverzorging, maar zeker met een beugel is het van belang om goed te blijven poetsen en flossen.  

 

Tips en tricks

Wil je oil pulling zelf een keer proberen? De onderstaande tips kunnen je op weg helpen:

  • Doe het ’s ochtends. Oil pulling is het meest effectief op een lege maag.
  • Gebruik 1 eetlepel olie en niet meer of minder
  • Spoel minimaal 15 minuten en niet langer dan 20 minuten
  • Slik de olie niet in.
  • Spuug de olie uit in de prullenbak.
  • Spoel na met warm water.
  • Poets je tanden zoals normaal.
  • Drink voldoende water. 
  1. Biologische Kokosolie - Extra Virgin - 500 ml
    Biologische Kokosolie - Extra Virgin - 500 ml
    € 8,95
  2. Biologische Kokosolie - Ontgeurd - 500 ml
    Biologische Kokosolie - Ontgeurd - 500 ml
    € 6,49