Voor veel mensen is de lente een tijd om naar uit te kijken: de temperaturen stijgen, het blijft langer licht en grassen, planten en bomen beginnen te bloeien. Echter zijn het juist die bloeiende gewassen die ervoor zorgen dat lang niet iedereen uitkijkt naar het voorjaar. De pollen die daar vanaf komen kunnen namelijk voor een hoop last zorgen.
Wat zijn pollen?
Pollen zijn poederachtige substanties die in planten zitten. Ze zorgen voor de bestuiving van planten en bloemen en worden daarom ook wel stuifmeel genoemd. Er zijn twee soorten pollen: lichte, stoffige pollen en zware, kleverige pollen. Lichte pollen worden meegenomen door de wind en leggen grote afstanden af. Een groot deel van de pollen zal nooit andere planten bereiken en om deze reden produceren planten extra veel lichte pollen. Zware pollen worden overgedragen door insecten.
Allergisch voor pollen
Tijdens het voorjaar en de zomer zweven er verschillende soorten (lichte) pollen door de lucht. Deze zijn afkomstig van grassen, planten en bomen die op dat moment in bloei staan. Via de slijmvliezen en luchtwegen komt het stuifmeel ons lichaam binnen. Wanneer de pollen van een bepaald soort boom, plant of gras waar jij allergisch voor bent het lichaam binnenkomen, kan dit leiden tot diverse klachten die soms wekenlang kunnen aanhouden. Vaak zijn de klachten al merkbaar van kinds af aan, maar het kan ook zo zijn dat je er pas op latere leeftijd last van krijgt. Als je twijfelt of je allergisch bent voor pollen, kun je bij de huisarts terecht voor een allergietest. Ook kun je een pollenkalender bekijken om erachter te komen wanneer bepaalde bomen, planten en grassen bloeien.
Wat voor klachten kunnen pollen veroorzaken?
De klachten die worden veroorzaakt door pollen lijken op die van een verkoudheid en kunnen variëren van niesbuien, een verstopte neus tot rode ogen die prikken en/of tranen. Ook klachten als hoofpijn en slecht slapen komen voor. Je merkt de symptomen voornamelijk op warme dagen waarbij een matige wind staat en de grassen, bomen of planten waarvoor je allergisch bent in bloei staan. De ernst van de klachten zal toenemen zodra er meer pollen in de lucht zijn.
Supplementen tijdens pollenseizoen
Voor de mensen die last hebben van pollen, heeft Mattisson heeft een aantal producten die kunnen helpen bij hooikoorts.
Scutellaria capsules
Scutellaria, oftewel ‘Glidkruid’ is afkomstig van de Lipbloemenfamilie. Deze bloemen groeien vooral in China, Korea en Mongolië. Naast het kruid bevat de capsule vitamine C, wat het immuunsysteem ondersteunt. Ook bevat de capsule Lalmin® B200-Vitaminen Complex, waaronder vitamine B2, B3 en B8, die helpen bij de normale werking van de slijmvliezen en vitamine B1, B2 en B12, die het energieniveau ondersteunen.
Bijenpollen
Stuifmeel is het fijne poeder dat het mannelijke deel van een bloem maakt en uitscheidt. Bijen verzamelen het stuifmeel en voegen er honing of nectar aan toe, waardoor er korrels ontstaan. Soms zie je deze korrels aan hun pootjes zitten. Deze korrels worden bijenpollen genoemd en worden meegenomen naar de bijenkorf. In de korf dienen ze als voeding voor de koningin en als bescherming van de korf tegen bacteriën en schimmels. Bijenpollen zijn rijk aan het stofje quercetine, dit is een natuurlijke flavonoïde die in ons lichaam werkt als een histamine remmer. Een overmaat aan histamine kan leiden tot verschillende klachten als een loopneus, jeuk en branderige ogen.
Extra tips bij klachten door pollen
- Houd ramen en deuren gesloten op warme/winderige dagen. Lucht je huis bij voorkeur ’s ochtends, ’s nachts of na een regenbui: dan zijn de pollenconcentraties het laagst.
- Draag een zonnebril, daarmee bescherm je je ogen tegen de pollen.
- Vermijd buitenactiviteiten wanneer de concentratie pollen waar jij allergisch voor bent hoog is.
- Wrijf niet in je ogen, maar gebruik een washandje om je ogen schoon te houden.
- Droog je kleding niet buiten tijdens het pollenseizoen.
- Houd het huis goed schoon en stofzuig regelmatig. Houd ook je huisdieren goed schoon!
- Douch voor het slapengaan om de pollen van je af te wassen.
Voedingsdeskundige
Een orthomoleculaire voedingsdeskundige kan je helpen bij het kiezen van de juiste supplementen en/of dieet. Wat goed is voor de een is misschien niet goed voor de ander. Begin niet zomaar aansupplementen en/of een dieet als je een ernstige ziekte hebt en/of medicatie gebruikt. Vraag aan je behandelend arts advies, zodat jouw keuze kan worden aangepast aan jouw huidige conditie.