Hart en Bloedvaten in topconditie!

Hart en Bloedvaten in topconditie!

 

Een goed werkend cardiovasculair systeem is cruciaal voor de gezondheid. Naarmate we ouder worden kan de conditie van het hart en de bloedvaten verslechteren. Gelukkig kunnen we de werking van het cardiovasculaire systeem, aan de hand van de juiste eet- en leefgewoonten, positief beïnvloeden. 


Het cardiovasculaire systeem 

Het hart en de bloedvaten vormen gezamenlijk het cardiovasculaire systeem. Het hart pompt bloed naar de longen, waar het zuurstof kan opnemen. Vervolgens pompt het hart dit zuurstofrijke bloed door het lichaam.

Het bloed levert zuurstof en voedingsstoffen aan de weefsels van het lichaam en verwijdert afvalproducten uit de weefsels.

Om dit bloed te vervoeren heeft ons lichaam een uitgebreid wegennetwerk: ons vaatstelsel. Dit stelsel omvat slagaders, aders en haarvaten. Je kunt je voorstellen dat het belangrijk is dat het vaatstelsel in goede conditie verkeert. Via dit wegennetwerk worden al onze organen voorzien van de zuurstof en voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Ook het hart moet in goede conditie verkeren, want het hart zorgt ervoor dat het bloed wordt rondgepompt.


Wat zijn de effecten van het ouder worden op het hart en de bloedvaten?

Bij het ouder worden ondergaan het hart en de bloedvaten veranderingen. Het hart heeft de neiging met het ouder worden iets te vergroten, waardoor dikkere wanden en iets grotere kamers ontstaan. De verdikking van de wanden kan ten koste van de elasticiteit ervan gaan. Ook de wanden van de slagaders en aders kunnen zich verdikken naarmate we ouder worden en ook hier kan dat ten koste gaan van de elasticiteit.

Veel van de effecten van het verouderen op het hart en de bloedvaten kunnen worden verminderd door regelmatige lichaamsbeweging. Daarnaast kunnen we de conditie van het hart en de bloedvaten ondersteunen met de juiste voedingsstoffen. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon, eventueel aangevuld met het nemen van supplementen.


Man versus vrouw

Het meeste hart- en vaatonderzoek is gedaan onder mannen**. De resultaten van deze onderzoeken blijken niet zomaar een-op-een toepasbaar op vrouwen. Daarvoor is er meer genderspecifiek onderzoek nodig.


Welke voedingsstoffen ondersteunen de conditie van het hart en de bloedvaten?

Verschillende vitamines en mineralen spelen een belangrijke rol:

Vitamine B1

Vitamine B1 (Thiamine) draagt bij tot de normale werking van het hart. Daarnaast is deze vitamine belangrijk voor de energievoorziening en ondersteuning van je zenuwstelsel. Vitamine B1 zit in graanproducten, aardappelen, groente en vlees.

Vitamine B11

Vitamine B11 (Foliumzuur) draagt onder andere bij aan de normale celdeling. Foliumzuur komt van nature voor in groenten (vooral de groene soorten), volkorenproducten, brood, vlees en zuivel.

Vitamine K

Vitamine K bestaat uit vitamine K1 dat in voeding zit en vitamine K2 dat wordt aangemaakt in de dikke darm door bacteriën. Vitamine K draagt bij aan de gezondheid van hart en bloedvaten*. Vitamine K zit in vooral groene bladgroenten, fruit, zuivel, vlees, eieren en granen. Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen voor in lever, kaas en eigeel.

Vitamine C

Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen, wat van belang is voor een goede conditie van de bloedvaten. Daarnaast heeft vitamine C een antioxidatieve werking. Vitamine C zit vooral in (citrus)fruit.   

Vitamine D

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Deze vitamine draagt onder andere bij aan de aanmaak van cellen en weefsels en is belangrijk voor een normale spierwerking. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht. Het lichaam maakt onder invloed van zonlicht vitamine D aan in de huid. Vitamine D zit ook in voeding en dan met name in vette vis.

Omega 3 vetzuren

Omega 3-vetzueren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Hieronder vallen alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Het zijn essentiële vetzuren. Dit betekent dat je ze met voeding binnen moet krijgen.

ALA helpt het cholesterolniveau gezond te houden, wat bijdraagt aan een goede doorstroming van het bloed. DHA en EPA dragen bij tot de instandhouding van de normale bloeddruk.

EPA en DHA komen vooral voor in vette vis en schaal- en schelpdieren. Daarnaast zijn zeealgen en krill een bron EPA en DHA. ALA zit vooral in plantaardige oliën.

Gezonde noot

Walnoten zijn niet alleen lekker, maar ook een bron van ijzer, vitamine E, vitamine B1 en alfalinoleenzuur (ALA). Dit laatste is een plantaardig omega 3-vetzuur. Bij een dagelijkse inname van 30 gram walnoten, dragen deze bij tot de verbetering van de elasticiteit van de bloedvaten.

Antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die onze cellen en weefsels beschermen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn stoffen die ontstaan bij de afbraak van voedingsstoffen. Ze kunnen ook ontstaan door te lange blootstelling aan de zon of roken. Een teveel aan vrije radicalen kan oxidatieve stress veroorzaken.

Stoffen die antioxidanten bevatten, zijn bijvoorbeeld vitamine C en E, bètacaroteen, selenium, koper, zink, co-enzym Q10 en OPC. Groente- en fruitsoorten die veel antioxidanten bevatten, zijn bessen, broccoli en druivenpitten. Ook groene thee bevat antioxidanten.

Natrium

Natrium draagt samen met kalium bij aan het in standhouden van de bloeddruk. In onze voeding zit van nature niet veel natrium. Het wordt aan ons eten toegevoegd door bijvoorbeeld het gebruik van keukenzout. Ook voedingsmiddelenfabrikanten voegen natrium toe aan voedingsmiddelen.

Kalium

Het mineraal kalium houdt de normale bloeddruk in stand en is belangrijk voor een normale spierwerking.

Kalium komt in bijna alle voedingsmiddelen voor. Het zit in peulvruchten, groente, fruit, aardappelen, brood, vlees en zuivel.

Magnesium

Magnesium is een van de mineralen en speelt een rol in diverse lichaamsprocessen. Het heeft onder andere een gunstige invloed op het celdelingsproces en is belangrijk voor een normale spierwerking

Magnesium zit in graanproducten, groene bladgroente, zuivel, vlees, noten en peulvruchten.

Zink

Zink is een mineraal dat ons lichaam niet zelf kan aanmaken. We moeten het dus binnenkrijgen via onze voeding. Het speelt een rol bij verschillende belangrijke lichaamsfuncties. Zo levert zink onder andere een bijdrage aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade. Zink zit in vlees, kaas, graanproducten, noten en schaal- en schelpdieren.

Gefermenteerde rijst

Rode gefermenteerde rijst ontstaat doordat men gewone rijst laat fermenteren op de schimmel ‘Monascus purpureus’. Dankzij deze schimmel ontstaat de rode kleur. Tijdens het fermenteren ontstaat er een stofje dat Monacoline K genoemd wordt. Dit stofje zorgt voor een gunstig effect op de cholesterolspiegel.*


Voedingspatroon

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon is belangrijk voor het hart en de bloedvaten. Enkele richtlijnen hierbij zijn:

·         Vervang verzadigd vet door onverzadigd vet.

·         Eet volop groente en fruit.

·         Vervang kant-en-klare voeding door verse voeding.

·         Vervang zoete en zoute snacks door een natuurlijk alternatief zoals fruit en (ongebrande) noten.

·         Drink voldoende water.


Bewegen

Voldoende bewegen kan de kans op hart- en vaatziekten 20 tot 30% verlagen**. Daarnaast zorgt bewegen ervoor dat stress vermindert en je meer energie ervaart.


Zorg voor je hart

Met je hart en bloedvaten in topvorm kun je genieten van je leven! Dus eet gezond, beweeg voldoende en reduceer stress. Wil je nog wat extra’s doen, kies dan een supplement dat past bij jouw leefstijl.


Supplementen voor hart en bloedvaten

Bij Mattisson vind je diverse supplementen die de werking van het hart en de bloedvaten kunnen ondersteunen, waaronder vitamine K, (vegan) Omega 3, vitamine C en Zink. 


*Gezondheidsclaims in afwachting van goedkeuring door de Europese Commissie.

** Bron: Hartstichting.nl