Groeien in ontspanning

Groeien in ontspanning

Ontspanning, ont-stressen en loslaten, vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Je weet en voelt hoezeer het nodig is dat je meer tot rust komt, omdat je waarschijnlijk al het een en ander aan klachten van een teveel en te langdurige stress ondervindt. Maar het werkelijk doen ontspannen, hoe goed gaat dat?

Aan kennis vaak geen gebrek

Wellicht heb je al het een en ander geprobeerd en heb je al genoeg tips en weetjes gelezen over hoe je meer kunt gaan ontspannen. Het gaat misschien even goed, maar … het houdt uiteindelijk geen stand, je krijgt het niet voldoende voor elkaar of hebt gewoonweg niet het vertrouwen dat het je nu gaat lukken. Waarom is het toch zo hardnekkig om tips te integreren, meer ruimte te maken in je agenda en je stress niveau chronisch omlaag te brengen? 

 

Druk leven is normaal

De druk in je leven ligt hoog, evenals het tempo en alles wat je (denkt dat je) moet doen. Als we om ons heen kijken, zien we dat het meer normaal is om door te blijven gaan en verschillende ballen hoog te houden. We leven in een 24-7 samenleving waarin dat ook wordt verwacht. Het wordt al snel als een ‘zwakte' gezien wanneer je aangeeft het rustiger aan te willen doen. Standje overleven is het normaal en dat is dus niet normaal! En helemaal voor de langere termijn niet gezond.

Het ‘normale’ overleven is natuurlijk niet iets nieuws. In ons hele leven weten we vaak niet anders, tenzij wij of onze ouders daar al bewust andere keuzes in hebben gemaakt. Geen wonder dat deze manier van leven, dit patroon zo hardnekkig en lastig te doorbreken is. Gelijk aan de technologische ontwikkelingen is ook het tempo van het leven en het bereik een stuk hoger geworden, waardoor er in een kortere tijd veel meer gedaan, gezien, bereisd kan worden. Dit heeft de hele welvaart tot gevolg en als het ware een beeld van onbegrensde mogelijkheden geschept. 

 

De natuurlijke balans verstoord

De hele Westerse samenleving zoals we die nu kennen is daarop gebouwd. Helaas is de natuurlijke gezondheid daarbij ondergeschikt geraakt. De natuurlijke balans van actie en ontspanning, de cyclus van het leven en de daarbij passende activiteiten van dag en nacht, de seizoenen, een mensenleven (geboorte en dood), maar ook onze voeding, leefgewoonten, het lichaam, onze algehele welzijn en welbevinden is verstoord geraakt.

 

Oude wijsheid is aanwezig

Gelukkig is er inmiddels wel steeds meer aandacht en bewustzijn omtrent deze disbalans en de gevolgen daarvan voor onze gezondheid. Er is al veel (oude) kennis en wijsheid voorhanden om het tij te doen keren. Ook al zijn oude patronen hardnekkig en lastig te doorbreken, het is zeker niet onmogelijk!

 

Onze natuurlijke kracht

Iedereen bezit de kracht van het zelfgenezend vermogen. Een natuurlijke kracht die voor iedereen beschikbaar is, ongeacht je achtergrond, omstandigheden en ervaringen. Wat ook inhoudt dat we allemaal de beschikking hebben gekregen over een eigen regie, wils-kracht die een ieder op zijn/haar eigen unieke manier en binnen de mogelijkheden van jouw leven kunt inzetten. 

 

Ken jezelf

Daarvoor is het van groot belang dat je je aandacht meer naar binnen richt, in jezelf, in plaats van gefocust te zijn op de buitenwereld. Een oude Griekse wijsheid zei het al ‘Ken Uzelf’, met andere woorden leer jezelf kennen, daar begint de verandering. Word je bewust van wie je van nature bent, je authentieke zelf en start in overeenstemming met jouw authentieke zelf te leven! Doen waar jij blij van wordt, wat jou voedt en bekrachtigt, dat is de weg naar een gezonder leven met meer balans, harmonie en vreugde.

 

De kracht van keuze

Voel welke keuze jij wilt maken in jouw leven, waar jij werkelijk blij van wordt en wat jouw hart voedt. Wellicht heb jij nog niet helemaal helder wat dat precies is, maar kun jij je al wel leren onderscheid te maken in welke stappen je wilt zetten, vanuit vertrouwen, liefde en zelfbekrachtiging of vanuit angst, controle en onzekerheid. Wil jij je richten op mogelijkheden of onmogelijkheden, wil jij je richten op een positieve toekomst of kies je ervoor alleen maar te focussen op problemen en beren op de weg? Je hoeft de uitkomst niet te weten om al een keuze te kunnen maken. 

 

Hardnekkige oude patronen

Besef dat je hoofd geneigd is vast te houden aan het oude patroon, enkel de beren op de weg te zien of eerst concreet een antwoord te willen hebben op ‘waar komt het uit?’. Oude negatieve gevoelssystemen vanuit het ego blijven maar al te graag roepen dat het toch niet gaat lukken. Hardnekkige systemen die niet 1,2,3 uit te zetten zijn. Dat hoeft ook niet, door bewustzijn te creëren van jouw gedachten, negatieve gevoelsgewoonten en dergelijke, kun je er stap voor stap voor kiezen om er afstand van te nemen (ja, dat kan) en er niet (meer) naar te luisteren. 

 

Bewuste groei in ontspanning

Dat betekent ook dat je bewust mag gaan worden wat er allemaal nog meer is in jou en om je heen. Wie jij bent als geheel. Wat zegt jouw hart, wat voel je en wie ben jij in wezen, van nature. Waarin je tevens gaat ontdekken dat je een geheel bent van een (fysiek) lichaam op allerlei niveaus; mentaal, emotioneel, sociaal en spiritueel. 

En dus is het zaak je weer te gaan verbinden met jezelf, door te leren voelen en luisteren naar je lichaam, hart en ziel. Daar begint jouw groei in ontspanning.  



Praktische tips voor meer ontspanning

Het proces van jezelf leren kennen en bewuste keuzes maken kost tijd. Gelukkig zijn er ook eenvoudige gewoontes die je kunt aanleren om meer ontspanning te vinden.

  1. Beweeg regelmatig: Maak tijd voor dagelijkse fysieke activiteit, zoals wandelen of fietsen.
  2. Mediteer: Probeer dagelijks enkele minuten te mediteren om je geest te kalmeren.
  3. Ademhalingsoefeningen: Gebruik eenvoudige ademhalingstechnieken om stress te verminderen.
  4. Plan rustmomenten: Neem regelmatig korte pauzes gedurende de dag om te ontspannen.
  5. Lees een boek: Besteed tijd aan lezen om je gedachten te verzetten.