Psyllium is een veelgebruikt voedingssupplement dat bekend staat om zijn rijkdom aan vezels, die tal van voordelen bieden voor het lichaam. Om de inname van vezels te bevorderen, hebben we een verzameling heerlijke recepten samengesteld die psyllium bevatten.
Wat is psyllium?
Psyllium, afkomstig van de zaden van de plant Plantago ovata, is een voedingssupplement dat bekend staat om zijn hoge vezelgehalte. Door zijn unieke eigenschappen kan psyllium grote hoeveelheden water opnemen, waardoor het een gelachtige substantie krijgt en volume toevoegt aan de ontlasting. Psylliumvezels kunnen worden ingenomen in capsulevorm, gemengd met water, of kunnen gemakkelijk worden verwerkt in diverse recepten vanwege hun neutrale smaak. Lees hier meer over psyllium vezels.
Recepten met psyllium
Vanwege de vele voordelen van psylliumvezels hebben we een aantal lekkere en gezonde recepten samengesteld waarin deze vezels centraal staan. Je kunt er heerlijke broodjes mee bakken, gezonde pannenkoeken bereiden of zelfs een chocoladecake maken. Dankzij de neutrale smaak van psylliumvezels kun je ze ook eenvoudig toevoegen aan smoothies of yoghurtbowls voor een extra vezelboost.
Vezelrijke broodjes met psyllium
“Ik eet zelf graag brood tussen de middag, maar wil ook aan mijn vezelinname komen” – geen probleem: deze broodjes met psyllium zijn makkelijk te maken en superlekker.
Ingrediënten:
30 gram psyllium vezels
30 gram kokosmeel
1 tl baking soda
¼ tl zout
2 eieren
100 ml kokosmelk
50 ml warm water
1 el appelazijn
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Meng de psyllium, kokosmeel, baking soda en het zout in een kom.
- Roer de eieren met kokosmelk, warm water en appelazijn in een aparte kom
- Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte en roer door elkaar Kneed vervolgens met je handen tot 4 platte bolletjes
- Leg de bolletjes op een bakplaat en bak ze binnen 20 min bruin.
- Laat ze even afkoelen en eetsmakelijk!
Gezonde pannenkoekjes met psyllium
Pannenkoeken zijn een populair recept voor het ontbijt, maar ze zijn ook heerlijk voor de lunch of als toetje. In dit recept laten we je zien hoe je gezonde pannenkoekjes kunt maken met psylliumvezels.
Ingrediënten:
6 eieren
1 bakje kokosyoghurt
2 el psyllium vezels
Kokosolie
Vers fruit
Bereidingswijze
- Meng de eieren, yoghurt en psyllium vezels in een blender.
- Vet de pan in met kokosolie en maak klein rondjes met het beslag
- Bak de pannenkoeken aan beide kanten mooi bruin
- Doe er vers fruit naar keuze bij en geniet!
Gezonde chocoladecake met psyllium
Ben je gek op chocola, maar wil je graag gezond eten? Probeer dan eens dit recept voor een gezonde en vezelrijke chocoladecake.
Ingrediënten:
200 gram havermout
5 el honing
3 el psyllium vezels
2 tl bakpoeder
3 el cacaopoeder
3 eieren
2 handjes hazelnoten
75 gram biologische pure chocola
3 el (plantaardige) melk
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet een bakvorm in met olie en bekleed hem met bakpapier
- Meng de psyllium, havermout, honing, bakpoeder en cacao door elkaar. Meng ook de eieren en melk mee tot een glad beslag.
- Hak de hazelnoten fijn en voeg deze toe aan het beslag.
- Doe het beslag in een bakvorm en verdeel kleine stukjes pure chocola over het beslag
- Bak de cake 35 en laat daarna even afkoelen.
- Enjoy!
Yoghurt bowl met psyllium
Ben je wat meer van een fris ontbijt? Dan is deze yoghurt bowl een goede optie. Een mix van fruit en vezels om je dag goed te beginnen.
Ingrediënten:
Yoghurt naar keuze
2 el psyllium vezels
Bakje Granaatappelpitjes
1 Banaan
Handje bevroren frambozen
Kokosrasp
Chiazaad (optioneel)
Bereidingswijze:
- Doe de yoghurt, psyllium vezels en de frambozen in een blender en meng tot een glad mengsel.
- Doe de yoghurt in een bakje
- Verdeel de granaatappelpitjes, plakjes banaan, kokosrasp en eventueel chiazaad over de yoghurt en geniet!