Belangrijke veiligheidswaarschuwing: Chlorofyl. Klik hier.

Gezonde & creatieve Paastips

Gezonde & creatieve Paastips

Pasen staat voor nieuw leven, samenzijn en natuurlijk... lekker eten! Maar wie zegt dat een feestelijk paasweekend niet gezond én inspirerend kan zijn? Of je nu op zoek bent naar voedzame recepten, duurzame decoratie-ideeën of leuke activiteiten voor het hele gezin: met deze 9 gezonde én creatieve paastips vier jij Pasen op een bewuste en originele manier.

 

1. Gevulde eitjes kleuren met bietenpoeder

Maak heerlijke eitjes met een roze twist door het eiwit te kleuren in een bietenbadje. Leg je gekookte eieren in een bakje met bietensap of gebruik onze rode bietenpoeder en laat even liggen. Na een tijdje zullen je eieren een mooie roze kleur hebben. Super feestelijk én natuurlijk gekleurd!

 

2. Chocolade paaseitjes... maar dan bliss balls!

Maak paasei-vormige bliss balls met dadels, cacao, noten en kokos.

Meng dadels (zonder pit) in een blender met cacaopoeder, noten en wat kokos. Meng tot één massa rol vervolgens kleine paasei gevormde balletjes. Rol de paaseitjes tot slot door Matcha poeder of een andere topping naar keuze en geniet van je gezonde paaseieren.

 

3. Lentepannenkoekjes met een gouden boost

Deze Pasen zin in pannenkoeken? Voeg kurkuma of pumpkin spice toe aan je pancakebeslag voor een vrolijke kleur en extra power. Serveer eventueel met plantaardige yoghurt en fruit.

 

4. Groene smoothie shots voor het paasontbijt

Serveer kleine glaasjes smoothie verrijkt met spirulina, chlorella of AlkaGreens en begin de dag goed een met lentegevoel!


 

5. Zelf paasbrood maken – de gezonde versie

Vervang geraffineerde suiker door kokosbloesemsuiker en gebruik amandelmeel, rozijnen, noten en sinaasappelrasp voor een voedzame twist.

Ingrediënten 

  • 200 g amandelmeel
  • 50 g kokosbloesemsuiker
  • 3 eieren
  • 2 el kokosolie
  • 1 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1 el kaneel
  • Snufje zout
  • 75 g rozijnen (eventueel geweld in warm water of sinaasappelsap)
  • 50 g gemengde noten, grof gehakt (bijv. walnoten, hazelnoten, amandelen)
  • 1 tl vanille-extract
  • Rasp van 1 sinaasappel
  • Optioneel: 2 el plantaardige melk of water voor een smeuïgere structuur


Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C (boven- en onderwarmte). Bekleed een cakevorm met bakpapier of vet licht in.
  2. Meng in een kom het amandelmeel, kokosbloesemsuiker, kaneel, zout en bakpoeder.
  3. Klop in een andere kom de eieren los met de gesmolten kokosolie en vanille-extract. Voeg ook de sinaasappelrasp toe.
  4. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge en meng goed. Voeg indien nodig wat plantaardige melk toe voor een soepel beslag.
  5. Spatel als laatste de rozijnen en noten door het beslag.
  6. Giet het mengsel in de cakevorm en strijk glad.
  7. Bak het brood in ca. 40-45 minuten goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker – komt deze er schoon uit, dan is het brood klaar.
  8. Laat het paasbrood minstens 15 minuten afkoelen voordat je het aansnijdt.

 

6. Lente-water met een extraatje

Voeg aan je karaf water wat citroen, munt én een beetje elektrolyten poeder voor een leuk kleurtje, lekker smaakje en een hydratatie boost. Een goed begin van je dag en staat ook nog eens leuk op tafel!

 

7. Plantaardige "eiersalade" met tofu of kikkererwten

Perfect als spread op een cracker of sandwich. Meng met kurkuma, vegan mayo, en een beetje zwarte zout voor die typische ei-smaak.

Ingrediënten 

Optie 1: met tofu

  • 200 g stevige tofu (uitgelekt en droog gedept)

Of optie 2: met kikkererwten

  • 200 g kikkererwten (uit blik, goed afgespoeld en uitgelekt)

Verdere ingrediënten (voor beide versies):

  • 2 el vegan mayonaise
  • 1 tl mosterd
  • ½ tl kurkuma (voor kleur en een vleugje smaak)
  • ¼ tl zwart zout (normaal zout kan ook)
  • Versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 el citroensap
  • 1 el fijngehakte bieslook of peterselie
  • Optioneel: 1 tl kappertjes of fijngesneden augurk voor extra bite

Bereidingswijze

  1. Prak de tofu of kikkererwten grof met een vork of pureestamper. Houd het lekker chunky – zoals echte eiersalade.
  2. Voeg de vegan mayo, mosterd, kurkuma, zwarte zout, en citroensap toe. Meng goed tot een romige, smeuïge massa.
  3. Breng op smaak met peper en voeg verse kruiden toe.
  4. Laat de spread eventueel 10-15 minuten rusten zodat de smaken goed intrekken


8. DIY natuurlijke eierverf

Gebruik spirulina (groen), kurkuma (geel) of biet (roze) om paaseieren op een 100% natuurlijke manier te verven – leuk met kids! Bekijk hier de blog voor de volledige uitleg.

 

9. Self-care momentje na het eieren zoeken

Gebruik de Mattisson magnesiumbadzout vlokken voor een rustgevend bad moment. Of doe één van onze etherische oliën in een diffuser om echt even tot rust te komen.