Gezond paasrecept: citroencakejes met suikervrij glazuur

Gezond paasrecept: citroencakejes met suikervrij glazuur


Bakken: de ideale activiteit voor tijdens de paasdagen

Bakken is een populaire bezigheid tijdens de paasdagen. Niet alleen is het leuk om wat origineels en lekkers op tafel te kunnen zetten met de paasbrunch, het is ook nog eens een gezellige en feestelijke activiteit om samen te doen met vrienden of familie. Veel voorkomende zelfgemaakte paastraktaties zijn paaseieren, paasbrood en paashaas vormige cakejes of koekjes.

Gezonde paasbaksels 

Ook voor mensen die houden van gezond bakken of rekening willen houden met het dieet van een familielid (bijvoorbeeld veganistisch of lactose-intolerant) zijn er genoeg heerlijke paas-bakrecepten te vinden. Probeer bijvoorbeeld deze smeuïge citroencakejes met gezonde ingrediënten als kokosolie, amandelmeel, baking soda en erythritol. 


Kokosolie

Kokosolie, ook wel bekend als kokosnootolie, is een plantaardige olie die gewonnen wordt uit het vlees van kokosnoten. Het is een populaire olie die ideaal is voor koken, bakken, huidverzorging en haarverzorging. Kokosolie wordt veel gebruikt als vervanger voor boter, margarine en andere oliën in (bak)recepten.


Amandelmeel

Amandelmeel is een meelsoort die wordt gemaakt van gemalen amandelen. Het is een populair alternatief voor tarwemeel en wordt vaak gebruikt in glutenvrije en koolhydraatarme diëten.

Amandelmeel is van nature rijk aan gezonde vetten, vezels, vitamine E en mineralen. Het heeft ook een lage glycemische index, wat betekent dat het gedeeltelijk afgebroken wordt en de bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Amandelmeel heeft een licht zoete, nootachtige smaak en kan worden gebruikt in vele recepten, waaronder cakes, muffins en koekjes.


Baking soda

Baking soda, ook bekend als natriumbicarbonaat of zuiveringszout, is een wit poeder dat onder meer wordt gebruikt als rijsmiddel in de keuken. Door het te gebruiken in combinatie met een zuur wordt koolstofdioxide vrijgemaakt, waardoor deeg en beslag kunnen rijzen en luchtiger worden.


Erythritol

Erythritol is een natuurlijke suikervervanger die wordt gebruikt als zoetstof in voedsel en dranken. Het is een polyol, ook wel bekend als een suikeralcohol, die van nature voorkomt in sommige vruchten, zoals meloenen en peren. Erythritol heeft ongeveer 70% van de zoetkracht van gewone suiker, maar bevat geen calorieën. Het wordt niet gemetaboliseerd door het lichaam en heeft daarom geen effect op de bloedsuikerspiegel, wat het een populaire zoete stof maakt voor mensen met diabetes of die een koolhydraatarm dieet volgen.


Gezonde paascakejes met citroen

Ben je op zoek naar een nieuw bakrecept om uit te proberen tijdens pasen? Deze citroencakejes zijn niet alleen voedzaam, ze hebben een lekkere lichte structuur en frisse smaak. Ze zijn klaar in een handomdraai en zijn ook nog eens vegan, glutenvrij én lactosevrij. Een heerlijke paas traktatie als je het ons vraagt!

Ingrediënten voor 8-10 cakejes:

Voor het suikervrije glazuur: 

  • 250 g erythritol
  • 100 ml amandelmelk

Bereiding Paascakejes:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  2. Smelt de kokosolie en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  3. Boen de citroen schoon en rasp de schil eraf.
  4. Kluts de eieren los samen met en voeg de kokosmelk, kokosolie, citroenrasp en een eetlepel sap van de citroen.
  5. Meng de droge ingrediënten (kokosmeel, amandelmeel, erythritol en baking soda) met elkaar.
  6. Roer het droge mengsel beetje bij beetje door het eimengsel.
  7. Vet de cakevorm(pjes) in met kokosolie en vul met het beslag.
  8. Bak de cakejes in 35 minuten gaar en maak ondertussen het glazuur. Maal hiervoor 250 gram erythritol tot fijn poeder en roer hier 100 ml amandelmelk doorheen tot je een glad glazuur hebt. 

Bereidingstijd: 45 minuten.

Volg @mattissonhealthstyle op Instagram voor meer heerlijke en gezonde (bak)recepten.