De 5 niveaus van jouw gezondheid

De 5 niveaus van jouw gezondheid

Aan de slag om zicht te krijgen op wie jij bent als geheel

Ik wil je hieronder uitnodigen om te voelen hoe elk niveau bij jou binnenkomt, wat resoneert en wat niet. Wellicht spreekt het ene niveau jou meer aan dan het andere, alles is oké. Je mag het allemaal aanschouwen zonder er een oordeel, goed of fout aan te hangen. Misschien voel je ergens dat er een verlangen, een wens is om het anders te doen, die in je aangaat. Heel mooi, schrijf dit voor jezelf op. Dat kan namelijk al een eerste stap zijn naar een gezonde beweging op jouw pad naar heelheid. Voel je (veel) weerstand op een bepaald niveau, dan is ook dat interessant en helemaal oké. Wellicht kan je gaan onderzoeken waar dat mee te maken heeft. Schrijf ook dat op, het geeft niet alleen overzicht, je drukt daarmee al iets uit wat in jou gezien/gehoord wil worden. Je leert jezelf daardoor beter kennen en dát is de basis voor groei!  

 

Fysiek

Dit niveau gaat letterlijk over ons fysieke, tastbare lichaam met alle orgaansystemen, weefsels en cellen. De reguliere geneeskunde is hierin gespecialiseerd, zelfs zodanig dat alle verschillende onderdelen van het lichaam ook als een specifiek gebied, een specialisatie worden gezien. Met andere woorden elk deel wordt gezien als afgescheiden van de andere delen. Echter valt het ene onderdeel niet los te zien van het andere en mag je gaan ervaren dat alles, en dan ook echt alles, met elkaar samenhangt. De traditionele natuurgeneeswijzen gaan dan ook altijd op zoek naar de achterliggende oorzaak van een klacht. Zo heeft bijvoorbeeld een huidprobleem veelal te maken hebben met een verstoorde spijsvertering, wat weer te maken kan hebben met chronische stress (mentaal, emotioneel), wat bijvoorbeeld komt omdat je hoge werkdruk ervaart (sociaal) en uiteindelijk omdat je iets doet wat niet echt bij je past, je doet niet iets waar je hart blij van wordt (spirituele niveau). Zo zie je, de verbindingen zijn al snel gemaakt. 

Wellicht kun je voor jezelf een voorbeeld bedenken, een chronische klacht (groot of klein, dat maakt niet uit) en op ontdekking gaan waar het op elk niveau mee te maken heeft.

 

Mentaal

Ons cognitieve functioneren is niet zo tastbaar als het lichaam, maar de ratio wordt in onze maatschappij wel als het belangrijkste onderdeel gezien van wie we zijn. Het is de mentale kracht van intelligentie, analyseren, beredeneren, spraak, copingsmechanismen, overtuigingen en gedragspatronen, direct gekoppeld aan onze neo-cortex, het deel van de hersenen dat ons onderscheidt van dieren, die niet tot rationeel denken in staat zijn. De ratio is tevens het deel in ons dat de mensheid graag boven andere natuurwezens plaatst, niet alleen wezens maar ook de natuur zelf, tot aan de kosmos aan toe. Dat is echter weer een ander verhaal. Onze grootste valkuil is dat we gewend zijn om de ratio de opper bevelvoerder van ons leven te laten zijn. En dat is de voornaamste oorzaak van onze disbalans; van een hoge mate van stress, chronische klachten die we ervaren tot hardnekkige, levensbedreigende aandoeningen aan toe.

Wellicht kun je even de tijd nemen om waar te nemen wat deze informatie met je doet en het verschil op te merken met wat je hoofd er van vindt (zal wellicht allerlei argumenten geven waarom het inderdaad nodig is dat de ratio het bevel voert) en wat een ander deel in jou (intuïtie, gevoel, je buik of hart) laat weten (wellicht zal het meer een herkenning, bevestiging geven van wat je leest). Hoe vaak luister je naar je ‘innerlijk weten’ in plaats van enkel naar je ratio? Misschien kun je een voorbeeld ter verduidelijking voor jezelf opschrijven! Weer een stapje naar bewustwording, waarin je steeds meer gaat waarnemen in jezelf wanneer je een verschil merkt in je dagelijkse leven tussen je hoofd en je hart, je innerlijk weten, je intuïtie en dergelijke. 



Emotioneel

Dit is wellicht het niveau waar de grootste onderdrukking plaatsvindt. Positieve emoties en gevoelens zijn over het algemeen oké, zelfs heel welkom. Terwijl de ‘negatieve’ emoties en gevoelens als verdriet, boosheid, schaamte en angst veelal als niet oké worden bestempeld. We hebben over het algemeen geleerd de negatieve emoties zo min mogelijk te uiten, met als gevolg dat emoties grotendeels ingeslikt of genegeerd worden en dus eigenlijk in het lichaam blijven. Dat is een extra belasting voor onszelf, ons lichaam. 

 

Het is een illusie om te denken dat wanneer we er geen of nauwelijks aandacht aan besteden, dat het dan weg is. In tegendeel, het gaat van binnen ‘woekeren’ en komt er op een ongecontroleerd moment (wanneer de ratio er grip op verliest, omdat het in het onderbewuste terecht komt) alsnog uit. Dan veelal buiten proportioneel. Je kent misschien wel een voorbeeld van jezelf of een ander dat jij of iemand te emotioneel reageerde in een bepaalde situatie, wat niet helemaal in verhouding was met de situatie. 

Binnen het emotionele veld nemen we zowel waar (we voelen) als dat er gevoelens en emoties geuit willen worden. Het uiten is van groot belang om onszelf niet onnodig te belasten en ervoor te zorgen dat we in balans blijven. Het is een continu proces van opname, verwerking en ook weer loslaten wat niet (meer) dient. Dit geldt voor elk niveau, zie ook de blog Opname, verwerking en uitscheiding. Dat het emotionele veld ook verweven is met de andere niveaus kun je onder andere volgen in dit voorbeeld; liefdesverdriet (niveau van het hart, emoties en relatie/sociaal) kan letterlijk pijn doen in de borstkast en/of benauwdheid veroorzaken.

Wat doe jij met negatieve emoties? Ben je iemand die emoties goed kan uiten, kun je makkelijk loslaten of herken je dat je veel piekert en/of wellicht bekend bent met obstipatie klachten? Deze klachten zijn weer met elkaar verbonden.

 

Sociaal

Waar je woont, je huis, familie, vrienden, collega’s en omgeving (buurt, plaats, cultuur) behoren allemaal tot het sociale niveau. Het geeft een beeld over jou, wie ben jij in relatie tot je omgeving? Kun jij je vrij bewegen tussen anderen of heb je moeite met sociale contacten? Een groot deel van jou wordt ‘bepaald’ door waar en bij wie je opgroeit, je ouders, het gezin van herkomst, zelfs tot generaties terug (je overgrootouders). Vind je het interessant om meer te ontdekken over de invloeden van je voorouder-lijnen, dan kan het boek Bestaansrecht van Maarten Oversier je inspireren. Wellicht hoef je niet lang na te denken of te voelen hoeveel invloed jouw sociale niveau heeft op alle gebieden in je leven. Van wat je hebt geërfd tot mogelijk een religieuze of misschien wel atheïstische opvoeding, welke normen en waarden je hebt meegekregen van huis uit en in hoeverre jij je emotioneel kon uiten als kind. We kunnen het verleden, onze ouders, opvoeding, eventuele traumatische gebeurtenissen of de maatschappij niet veranderen. Wel kunnen we bepalen hoe we ermee om gaan. In de keuzes die we maken en de invloed die we kunnen uitoefenen op onze directe omgeving ligt onze regie en kracht om stap voor stap veranderingen in beweging te zetten binnen ons sociaal niveau. Maak een keuze die jou voedt, ondersteunt en bekrachtigt in wie jij bent en welk leven jij wilt leven!

Als je een moment gaat zitten en even de tijd neemt om te evalueren waar jij op dit moment, in de nabije toekomst direct invloed op zou kunnen uitoefenen in je omgeving, wat zou dat dan zijn? Let op, houd het bij jezelf, een ander kun je niet veranderen (dat is verspilde en negatieve energie). Denk bijvoorbeeld aan een kleine verandering in jouw huis of kamer wat jou blij maakt en energie geeft. Misschien wil je een dierbare foto of een mooie beeldje plaatsen passend bij wie jij bent? Of je schenkt een glimlach aan iemand die voorbij komt lopen, ongeacht of diegene eveneens naar jou lacht of gedag zegt. Voel maar eens wat dat met je doet. Het kan heel bekrachtigend werken. Er is niet voor niets een gezegde dat, dat wat je uitzendt, in veelvoud bij je terugkomt. Wel belangrijk daarbij is dat je de beweging dicht bij jezelf houdt, vanuit je hart (ook al voelt het nog even raar) en dat je er niets voor terug verwacht. 

 

Spiritueel

Dit niveau wordt over het algemeen niet betrokken wanneer het gaat over onze gezondheid, klachten en ziekten. In de oude beschavingen; sjamanen uit verschillende culturen waaronder het oude Egypte, Zuid-Amerika en ook Europa (bijvoorbeeld de Kelten), ging men ervan uit dat klachten uiteindelijk voortkomen uit het niet in overeenstemming leven met de ziel en het hart. Zoals je al bij Mentaal hebt kunnen lezen, zijn we vaak niet meer afgestemd op onze diepe verlangens, die vanuit het hart. We hebben geleerd ons aan te passen, regels te volgen en aan de verwachtingen te voldoen vanuit de maatschappij. Je kunt jezelf afvragen, is dat wat we hier (op aarde) komen doen? Leven om te werken, om anderen te pleasen, onze ware zelf opzij te zetten voor wat de omgeving graag ziet? 

 Wat zegt jouw hart, wat voel je en wie ben jij in werkelijk, van nature?

Om goed contact te kunnen maken met je diepere verlangens, is de stap om je (weer) te gaan verbinden met jezelf, je lichaam. Om (weer) te leren voelen en te luisteren naar je lichaam en hart. Wellicht kom je tot de ontdekking dat er al heel lang een stemmetje/gevoel diep van binnen roept, wat nu staat te juichen om wat je leest. ‘JAAA dat…’ en je hart maakt een sprongetje. Of wanneer je niet iets waarneemt in jezelf en ergens toch diep van binnen wel weet (hoe dan ook) dat je het anders wilt, ook dat is een beginpunt!

Neem dit gevoel, dit stemmetje in jou serieus en luister wat het je verder vertelt, hoe onzeker het ook voelt. Weet dat je elke keer weer in het hier en nu kunt bepalen om andere keuzes te maken, bijvoorbeeld vanuit het hart. Schijf op wat je hart je vertelt. Je zet daarmee al een stap in het manifesteren van je verlangens!