Ademruimte: expressie geven aan jezelf

Ademruimte: expressie geven aan jezelf

In de blog Efficiënt ademen kun je lezen welke gevolgen een onvolledige ademhaling kan hebben op de gezondheid. Niet alleen kan het allerlei fysieke klachten geven, ook ons psychisch functioneren is er van afhankelijk. Lees de voordelen van goed doorademen op een rij en start eenvoudig met efficiënt ademen.

Hieronder neem ik je een stapje verder mee in jouw bewustwording omtrent de achterliggende thema’s van de luchtwegen en het belang van voldoende ademruimte.


Onderliggende thematiek

Thema’s die verbonden zijn met de luchtwegen gaan over het wel of niet (kunnen/durven) uiten van oude emoties zoals verdriet of boosheid. Kun jij je ermee verbinden of zit het diep weggestopt? Door dieper te gaan ademen, kunnen oude emoties die niet zijn verwerkt weer in het bewustzijn komen, gevoeld en geuit worden. Vaak zit hier een blokkade. Er is bijvoorbeeld veel spanning en angst om te voelen, schaamte en onderdrukkende overtuigingen om bijvoorbeeld niet te huilen of het gevoel/idee om je boosheid in te moeten slikken uit angst dat je een ander kwetst wanneer je je grenzen aangeeft. Realiseer je dat alle emoties die je inhoudt, ballast zijn voor je lijf.


Oud verdriet

Bij longklachten zit er meestal veel oud verdriet opgeslagen in de longen, dat kan gaan over een groot verlies of dat je jezelf niet vrij hebt kunnen uiten, omdat je niet alles mocht zeggen wat je wilde zeggen, bijvoorbeeld op jonge leeftijd. Zoals ik al eerder schreef in bijvoorbeeld mijn blog positieve gevoelsgewoonten ontwikkelen, slaat de pijn van bijvoorbeeld afwijzing vaak naar binnen. Als kind is het overweldigend en vaak blijven we de rest van ons leven de pijn onderdrukken. En dat heeft consequenties, voor ons leven, onze gezondheid.


Lichaamshouding

Het kan zijn dat je jezelf bent gaan inhouden en kleiner maakt om maar niet te veel op te vallen. Niet alleen in figuurlijke zin, ook fysiek wordt dat mettertijd zichtbaar. Zo kan de houding van je lichaam veel informatie geven over jouw gezondheid. 

Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er, naar aanleiding van het jezelf klein voelen, veel verkramping zit in je schouders en borstkas, wat weer effect heeft op je lichaamshouding. De borstkas kan dan wat ingetrokken zijn en de schouders kunnen omhoog en naar binnen staan. Dat kun je zelf ook goed in de spiegel zien. Is je houding mooi recht, met je schouders ontspannen omlaag en naar achteren of sta je iets krom en naar binnen gekeerd? Het laatste zorgt ervoor dat je letterlijk minder ruimte hebt in je borstgebied om diep door te kunnen ademen.

 

Thema’s die verder verband kunnen houden met een verstoorde ademhaling zijn; een gevoel van beperking van vrijheid in algemene zin of een blokkade om jezelf te kunnen uiten via emoties, communicatie en/of creativiteit. Benauwdheidsklachten en keelklachten als heesheid kunnen hier eveneens een gevolg van zijn. De luchtwegen spelen ook een grote rol in ons afweersysteem. In hoeverre kun je voor jezelf opkomen en durf je je te verbinden met anderen?


De verbonden adem

Via de adem staan we, of we willen of niet, in contact met de buitenwereld. We ademen allemaal dezelfde lucht in en uit. Zoals ik al schreef is ademen een eerste levensbehoefte. Dit is niet iets wat je kunt laten, het is een levensreflex. Problemen met de ademhaling kunnen duiden op een poging tot controle of het vermijden van met wat en wie je in verbinding staat (wat en wie je ‘inademt’), bewust dan wel onbewust. Allergieklachten als hooikoorts kunnen met dit thema verband houden. Ook in dit geval is er sprake van een inefficiënte ademhaling.

 

Hoe kun je zelf aan de slag met meer (levens)ruimte te creëren voor jezelf?

Vragen voor jezelf

  • Herken je iets uit de thematiek van de longen? Zo ja, kan je dit herleiden naar en duiden in je lichaam via bijvoorbeeld klachten, emoties en/of je lichaamshouding? Schrijf dit op om bewustwording te stimuleren.
  • In hoeverre durf jij zichtbaar te zijn, uiting te geven aan jezelf (niet alleen je emoties, maar ook je behoeften en verlangens) en letterlijk jouw ruimte in te nemen? Durf jij in contact te komen met je lijf, gevoelens, je innerlijk kompas en innerlijk weten doormiddel van een efficiënte ademhaling?
  • In hoeverre kun je voor jezelf opkomen en durf je je te verbinden met anderen?
  • In hoeverre speelt controle in je leven een rol? Vaak geeft te veel controle veel verkramping in het middenrifgebied, waardoor je misschien wel kunt ademen naar je buik, maar je borstkas niet echt meebeweegt.
  • Hoe staan je schouders, voel je er spanning en kost het je weinig moeite om goed en diep naar je buik en in je borst te ademen? Adem je vooral door je mond of neus?


Verbind jezelf met je lichaam door te ademen

Je kunt dagelijks een paar oefeningen doen om de spanning in je schouders te verminderen: doe dit bewust en met beleid, dus afgestemd op jouw lichaam.

  • Trek op de inademing je schouders heel hoog op richting je oren. Houd je schouders daar voor 3 seconden en laat ze dan in 1 keer, met je uitademing los. Herhaal dit een aantal keren.
  • Draai je schouders (allebei tegelijkertijd) eerst 10 x naar voren en dan 10 x naar achteren.
  • Doe hetzelfde, maar dan met je hele arm, eerst de ene arm en dan de andere. Dit kun je ook al wandelend doen.
  • Maak ruimte in je borstkas. Wees bewust van je houding en herinner jezelf een paar keer per dag aan dat je rechtop gaat staan; schouders omlaag en naar achteren, dus je borst vooruit. Daarbij is het ook van belang om met beide benen op de grond te staan, de voeten iets uit elkaar of op heupbreedte, je knieën licht gebogen te houden (dus niet op slot zetten), je bekken iets naar binnen te kantelen (dus geen holle rug) en je hoofd recht op je romp te zetten (kin iets naar achteren en beneden).
  • Ondanks dat het lichte inspanning kost om dit te doen, zorg voor een ontspannen houding. Blijf goed doorademen!
  • Ongeacht wat je tegenkomt, pijn of vreugde, boosheid of passie, verdriet of blijdschap, blijf ademen. Ontvang het leven en geef het weer door via zelfexpressie.
  • Ga naar buiten, de natuur in! Beweging stimuleert automatische een diepere ademhaling en in de natuur zijn versterkt die beweging en het gevoel van ruimte. Voel en ervaar die ruimte bewust. Open je borst en armen en haal een paar keer dieper adem.

Extra: Dreamboard

Visualiseer jouw adem en levensruimte.

Verzamel (oude) tijdschriften en zoek woorden en plaatjes die voor jou een gevoel van vrijheid en ruimte representeren. Waar word je blij van, wat voedt jouw verlangen?

Knip of scheur de tekst, woorden, plaatjes uit en maak er een vision/dreamboard (oftewel collage) van. Neem hier de tijd voor, geniet van je resultaat. Kijk en voel waar jij vervolgens in jouw leven extra ademruimte kunt creëren!