Belangrijke veiligheidswaarschuwing: Chlorofyl. Klik hier.
Belangrijke veiligheidswaarschuwing: Chlorofyl. Klik hier.
Gebruik de keuzehulp om de juiste vezels te vinden voor jouw behoeftes.
Psyllium (Vlozaad) bestaat uit de zaadhuiden van zaden van de psyllium plant. Psyllium bestaat voor meer dan 80% uit niet-verteerbare vezels, waarvan 70% oplosbare vezels en 30% onoplosbare vezels. Psyllium vormt een gel als het in contact komt met water en kan wel tien keer het eigen drooggewicht aan water opnemen. Een voordeel van psylliumvezels boven andere oplosbare vezels is dat psyllium in mindere mate wordt gefermenteerd door de darmflora en daardoor minder aanleiding geeft tot klachten als een opgeblazen gevoel en winderigheid.
Psyllium is goed voor de cholesterolspiegel*.
Voedingsvezels zijn een type koolhydraten die je lichaam niet kan verteren of opnemen. In plaats van energie te leveren, spelen ze een cruciale rol in de spijsvertering en darmgezondheid. Ze komen voor in plantaardige voeding zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten en volkoren granen.
Er zijn twee hoofdtypen vezels:
Ons huidige dieet bevat minder vezels dan traditionele diëten door de toename van bewerkte voeding en de afname van volkoren producten, peulvruchten, groenten en fruit. Bewerkte voedingsmiddelen, zoals witbrood en fastfood, verliezen tijdens de verwerking hun vezelrijke bestanddelen. Daarnaast worden snelle, kant-en-klare maaltijden vaak verkozen boven verse, onbewerkte ingrediënten. Ook gefermenteerde en vezelrijke voedingsmiddelen, die vroeger een vast onderdeel waren van de voeding, zijn minder aanwezig. Door meer volkoren producten, groenten, fruit en peulvruchten te eten en onbewerkte voeding te kiezen, kun je eenvoudig je vezelinname verhogen.
Wanneer je te weinig voedingsvezels binnenkrijgt, kunnen er buik- darmklachten ontstaan. De meest voorkomende klachten zijn obstipatie, diarree en een spastische dikke darm. Het advies is om dagelijks 30 tot 40 gram vezels te eten.
Psyllium kan worden gebruikt als bindmiddel in glutenvrij brood wegens de sterk absorberende eigenschappen. Deze eigenschap vervangt de werking die gluten normaalgesproken hebben.
Zorg bij het gebruiken van Psyllium voor voldoende vochtinname.
Bij onvoldoende water inname kunnen de vezels gaan klonteren in de darmen. Probeer daarom minimaal 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken.
Nee, psyllium draagt niet direct bij aan gewichtsverlies. Psyllium is goed voor de cholesterolspiegel*.
Psyllium kan op verschillende manieren worden gebruikt. Meng het met een groot glas water, roer het door je vruchtensap of smoothie, of voeg het toe aan yoghurt, havermout of kwark. Daarnaast kun je psyllium verwerken in brood, pannenkoeken en muffins.
De vezels hebben een neutrale smaak en kunnen gemakkelijk gecombineerd worden met verschillende dranken of gerechten.
*Evaluatie gezondheidsclaims is lopende.
1 à 2 theelepels mengen met water, yoghurt of vruchtensap, liefst voor voor de maaltijd innemen. Direct opdrinken omdat psyllium snel en veel vocht opneemt.
Koel, droog en gesloten bewaren.
Mattisson heeft veel vertrouwen in de producten die zij aanbiedt. Op basis van de EFSA database hebben we zoveel mogelijk toegestane informatie op de website vermeld. Wettelijk gezien mogen wij geen (complete) informatie verstrekken over de toepassingen van onze producten.
Een gezonde levensstijl is belangrijk, evenals een gevarieerde evenwichtige voeding, waarvoor voedingssupplementen geen vervanging zijn. Niet geschikt voor kinderen en mensen met slikproblemen.
ingrediënten | Psyllium biologisch 100%. |
---|---|
voedingswaarde per | 100 g |
energie | 743 kJ / 187 kcal |
vet | 0,5 g |
vet waarvan verzadigd | 0,05 g |
koolhydraten | 4,0 g |
waarvan suikers | <0,5 g |
eiwitten | 2,5 g |
vezels | 78 g |
zout | 0,3 g |
inhoud | 250 g |
---|---|
Productkenmerk | Biologisch, Vegan |
EAN-code | 8717677964505 |
SKU | MT4109 |
land van herkomst | India |
allergenen | Allergenen vrij |